Hoe dankbaarheid kan helpen bij het besparen

SunflowersDankbaar zijn en de mooie dingen van het leven op waarde schatten zijn erg belangrijk als je gaat besparen. Dankbaarheid helpt je om door te gaan als het moeilijk wordt en helpt je om te blijven zien hoe rijk je eigenlijk bent… ook als je géén nieuwe spullen kunt kopen!

Dankbaarheid

Dankbaarheid is een levenshouding en een manier van kijken. Je kunt zelf bepalen waar je op focust: op de dingen die goed gaan of juist op de dingen waar je enorm van baalt. Door je te focussen op de positieve dingen zul je jezelf prettiger en vrolijker voelen en trek je ook weer meer positieve dingen aan. Als je juist op de negatieve dingen focust dan trek je meer van dat negatieve aan.

Als je een positief gevoel hebt is het makkelijker om te besparen dan wanneer je niet lekker in je vel zit. Het kost je dan weinig moeite en je hebt geen behoefte om je slechte gevoel te compenseren met eten of het kopen van spullen. Als je jezelf negatief opstelt dan heb je hier wel moeite mee en zul je sneller geneigd zijn om toe te geven aan impuls-aankopen.

Daarom:

  • Concentreer je liever op de dingen die je hebt dan op de dingen die je niet hebt
  • Kijk naar de mogelijkheden die je wél hebt, in plaats van naar de gemiste kansen
  • Vergelijk jezelf niet teveel met andere mensen die het beter zouden hebben dan jij
  • Bedenk je dat positief denken net zo realistisch is als negatief denken. De toekomst ligt nog open!
  • Ga altijd uit van een positieve uitkomst
  • Stop met piekeren

Lastig? Schrijf het op!

Vindt je het lastig om dankbaar te zijn en heb je het idee dat er niks positiefs gebeurt in je leven? Dan heb je het mis! Je hebt altijd iets om dankbaar voor te zijn, hoe klein het ook is. Je kunt dankbaar zijn omdat je leeft, omdat je bent geboren in een land waar weinig natuurrampen voorkomen, omdat je in een land woont waar je als vrouw mag werken… Er zijn altijd dingen te bedenken die wél goed gaan.

Een goede oefening is om elke avond voor het slapen gaan drie dingen op te schrijven die goed gingen. De eerste dagen zal dat waarschijnlijk erg geforceerd voelen, maar hoe vaker je jezelf focust op die dingen die goed zijn gegaan, hoe meer het een tweede natuur zal gaan worden. Je kunt de punten waar je dankbaar voor bent ook online bijhouden.

Meer lezen over dankbaarheid?

De website SoChicken heeft veel artikelen over gelukkig en positief leven.

Ook kun je de volgende boeken over dit onderwerp lezen:

[bol_product_links block_id=”bol_510f96c7340d5_selected-products” products=”1001004005011581,1001004000008862″ name=”positief” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge