Je spaarrekening is geen zwart gat!

black_hole_2013_0Sommige mensen hebben moeite met sparen, maar er zijn ook mensen die moeite hebben om te stoppen met sparen of hun spaargeld aan te spreken. Zij besparen niet uit noodzaak, of om leuke dingen te kunnen doen, maar puur om hun eigen onzekerheid te bezweren. Ik was zelf een van die mensen. Mijn man noemt onze spaarrekening ook wel eens “het zwarte gat”, omdat er wel geld ingezogen wordt, maar nooit geld vanaf wordt gehaald. Dit is eigenlijk ook niet de bedoeling! Maar wat is een spaarrekening dan wél?!

Het zwarte gat

Lange tijd heb ik erg in onzekerheid gezeten over onze financiële situatie. Mijn manier om daarmee om te gaan was sparen; heel veel sparen. Het liefste gaf ik helemaal niks uit en zette alles op de spaarrekening. En elke keer stelde ik mezelf een doel, maar zodra ik dat doel had bereikt begon er toch weer een stemmetje in mijn hoofd te zeuren: is dit wel genoeg geld? Wat nou als alle huishoudelijke apparatuur het tegelijk begeeft? Wat nou als mijn contract niet wordt verlengd?! Er was altijd wel een reden om toch maar weer verder te gaan met sparen.

En áls er dan echt wat gebeurde waarvoor de meeste mensen hun spaargeld aanspreken, dan probeerde ik ook nog eens om dat probleem op te lossen zonder aan het spaargeld te zitten. Kortom: onze spaarrekening was een zwart gat geworden en het besparen was eigenlijk tevergeefs, want op het moment dat we er de vruchten van konden plukken, deden we dat niet!

Hoe leuk het ook klinkt om een flinke spaarrekening te hebben, als je er op deze manier mee omgaat dan is dat dus helemaal niet fijn! Het is veel te krampachtig en je wordt er haast net zo geobsedeerd door als wanneer je juist écht te weinig geld hebt!

Het was tijd voor een verandering!

Het werd tijd om het anders aan te pakken, want door steeds meer te sparen en daardoor steeds meer op een negatieve manier vastbijten in het besparen werd ik niet gelukkig. Dus heb ik een paar stappen genomen om het zwarte gat weg te krijgen:

 • Ik begon om direct aan het begin van de maand geld opzij te zetten. Op die manier wist ik zeker dat de spaarrekening groeide en had ik minder onrust.
 • Ik stelde samen met mijn man concrete spaardoelen. We hebben nu een speciaal potje voor onverwachte kosten, maar ook een potje dat we gewoon mogen aanspreken voor vakantie of verbouwing.
 • We begonnen de spaarrekening te gebruiken waar hij voor bedoelt is: namelijk om geld opzij te zetten om dingen te betalen die we niet van de lopende rekening wilden of konden betalen.
 • Hierdoor ontdekte ik dat geld van de spaarrekening halen niet zo’n ramp is, als je het maar weer aanvult en bewuste keuzes blijft maken.

De spaarrekening werd een raket!

Zo veranderde de spaarrekening steeds meer in een raket in plaats van een zwart gat. We verzamelen brandstof, en zodra we die hebben schieten we het geld af naar het doel dat we van tevoren hebben bepaald. Op deze manier met spaargeld omgaan bevalt ons een stuk beter!

 

Dit stukje zal voor sommige lezers bekend voorkomen, omdat ik het eerder heb gepost op mijn persoonlijke blog. Maar hier kreeg ik zulke positieve reacties op dat ik heb besloten om het hier ook te posten. 

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Je spaarrekening is geen zwart gat!

 1. Ik was ook iemand die maar doorspaarde zonder duidelijk doel ” voor het geval dat”. Uiteindelijk was ik daar heel blij om. Toen mijn vader overleed en mijn broer en ik drie huizen erfden ( waarvan er twee verhuurd werden) moest ik meer dan €42.000,00 aan erfbelasting betalen. Gelukkig had ik bijna heel het bedrag al bijeen gespaard. Omdat mijn man afgekeurd is en ik geen vaste baan heb en ons inkomen te laag is,hadden we nooit een lening af kunnen sluiten om dat bedrag te lenen ( en terug te betalen). Ik weet dat dit een uitzonderlijke situatie is maar misschien is het een goed idee om te kijken of er zoiets op komst is bij het bepalen van het te sparen bedrag. Het ene huis is nog steeds niet verkocht en door mijn spaargeld zijn wij niet in de financiële problemen gekomen. Dat scheelt een hoop stress.

  • Dat is inderdaad een heftige situatie, zeg!! Dan ben je inderdaad blij dat je wél veel spaargeld hebt 🙂 Bedankt voor de aanvulling

 2. herkenbaar 🙂 maar hier geen koophuis om het gespaarde geld in te stoppen.. anders zou ik wel graag zonnepannelen willen, een nieuwe keuken en natuurlijk hypotheek aflossen, maar we hebben een huurhuis.. we sparen omdat we graag een huis willen kopen.. maar ik heb als gastouder wel wat ruimte nodig en ik wil dichtbij school wonen zodat we lopend kunnen.. en nogal wat eisen dus.. we hadden een mooi huis gezien, maar net niet op loopafstand.. erg jammer maar het is niet anders. om alleen om financiele redenen (vermogen opbouwen door je huis af te betalen) te verhuizen lijkt me ook niet echt goed 😉
  Gretha plaatste onlangs… Rente studieschuldMy Profile

  • Nee, dat lijkt me zeker niet goed 😉 Ik hoop dat jullie snel een huis zullen vinden dat aan alle eisen voldoet 🙂 Overigens 1 tip: als het mogelijk is, kies dan een huis met een keuken erin die je direct al leuk vindt 😀 Scheelt een hoop geld, maar daarnaast ook een hoop rommel en stof in huis!!

   • haha tja weinig keus in bestaande bouw hier.. we wonen in een nieuwbouwwijk, de oudere wijk hierachter is net te ver van school en veel kleine huizen.. verder in t dorp wel weer grotere huizen maar is te ver van school 🙁 en wil ook eigenlijk helemaal niet uit mn huidige huis weg! vind het hier zo fijn met mn buren! hoop dat dit huis ergens de komende jaren te koop komt voor een betaalbaar bedrag… hier een ongeschreven regel met mooi weer dat als je poort open staat (en er kids wonen..) de kids in en uit kunnen lopen en dus heerlijk met elkaar kunnen spelen! zo zitten er opeens 2, 4 of 6 buurkids in je tuin! en opeens spelen ze weer ergens anders! we letten met elkaar een beetje op, ze krijgen bij de 1 wat drinken, bij de ander een ijsje of koekje, zo heerlijk! en als er wat is, kunnen we een beroep doen op de buren. bijv toen zoontje buikgriep had, kon dochter door buurvrouw naar school gebracht worden (kids zitten op dezelfde school) etc. zo ontzettend fijn. school is maar 1x oversteken en dus dichtbij. (als de kleintjes zelf lopen wel ruim een kwartier onderweg hoor haha) winkels ernaast, speeltuintjes, huisarts/fysio/apotheek, peuterspeelzaal, etc. woon hier gewoon zo ideaal… 🙂 man maakt t niet zoveel uit waar we wonen.. maar ja ik werk vanuit huis.. wil me dus erg happy voelen in mn huis en buurt!
    Gretha plaatste onlangs… Rente studieschuldMy Profile

 3. Ik had op je blog al gereageerd ;-).

  Dit is herkenbaar, maar dan toch op een iets andere manier. Veel willen sparen en dan daardoor zo zuinig geweest, dat ik ‘los ging’ in uitgeven. Met als gevolg nog een lege spaarrekening. Nu spaar ik minder en heb meer geld te besteden. Daardoor blijf ik veel beter van het spaargeld af en groeit het veel beter. En heb ik geld nodig, dan is het er.

  • Jammer is dat 🙁 Ik herken het wel, als je téveel bespaart komt er een moment dat je het roer helemaal de andere kant opgooit. Wij hebben ook van die periodes gehad hoor!!

   • deels wel herkenbaar! hier kan t dan van de lopende rekening, in de zin van dat geld gaat dan die maand niet naar de spaarrekening.. we hebben t geluk dat we nog geen geld van de moneyou rekening hebben gehaald, sinds we die hebben! maar dat is t voordeel van elke maand geld overhouden om te sparen (of dus uit te geven aan bijv vakantie oid.. ) nu is t iets minder omdat de helft van mn inkomen weg is gevallen (hopelijk tijdelijk) maar zelfs dan houden we nog ietsje over gelukkig 🙂
    Gretha plaatste onlangs… Rente studieschuldMy Profile

 4. Ik ben 18 jaar geleden gescheiden en moest samen met mijn dochter van een veel bescheidener inkomen rondkomen. mijn dochter mopperde wel eens dat er veel niet kon, wat zij niet wist was dat ik driftig aan het sparen was zodat wanneer ik geen alimentatie meer kreeg er genoeg geld was voor bijzondere uitgaves zoals een goede laptop toen zij een grafische opleiding ging volgen , iets wat ik me niet had kunnen veroorloven als ik niet zo driftig gespaard had. en toen zij vorig jaar op zichzelf ging wonen kon ik haar helpen met de inrichting omdat zij ook nog niet zoveel gewerkt heeft en dus ook nog niet erg veel gespaard heeft. ze ziet nu in dat het zeer zeker de moeite waard is om bewust om te gaan met geld en ook te sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge