Het pareto-principe toepassen in je leven

dolfijnVeel mensen kennen het Pareto-principe wel. Het wordt in de volksmond ook wel de 80/20-regel genoemd. Dit principe is te gebruiken om een analyse van je leven te maken en zorgt ervoor dat je meer kunt bereiken met de middelen die je hebt. Of het nu gaat om meer werkplezier, meer geld verdienen of meer gedaan krijgen in het huishouden… het Pareto-principe kan helpen. In dit artikel geeft Positief Besparen tips om deze les in je eigen leven toe te passen.

 

Het Pareto-principe

De 80/20-regel van Pareto stelt dat 80 procent van een resultaat wordt veroorzaakt door 20% van de oorzaak. Dit klinkt ingewikkelder dan het is, dus zal ik het met een aantal voorbeelden verduidelijken:

  • 20% van je collega’s kunnen voor 80% van je werkplezier zorgen
  • 20% van je inspanning kan leiden tot 80% van je besparingen
  • 20% van je schoonmaaktijd kan voor een 80% schoon huis zorgen

Om die laatste 20% resultaat te behalen, dus van een 8 naar een 10 te gaan, heb je dan vaak een veel grotere inspanning nodig. Het is daarom belangrijk om je altijd bewust te zijn welke 20% zorgt voor het resultaat van 80%, zodat je jezelf zoveel mogelijk op die 20% kunt focussen en daarmee tijd, energie en geld bespaart.

De verhouding 80/20 is niet in alle gevallen zo, maar het is wel bewezen dat niet elke inspanning hetzelfde resultaat geeft, en het is dus altijd belangrijk om je vooral te richten op die activiteiten die een groot resultaat geven.

Iemand die dit principe heeft toegepast in zijn leven is Timothy Ferriss. Hij heeft door middel van onder andere het Pareto-principe zijn werkweek terug weten te krijgen tot de kern en werkt nu nog maar 4 uur per week. Hij heeft hier ook een boek over geschreven:

[bol_product_links block_id=”bol_5118afec4077d_selected-products” products=”1001004005438777″ name=”werkweek” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Nu hoeven we natuurlijk niet allemaal maar 4 uur te werken, want werken kan ook een hoop voldoening geven, maar zou het niet heerlijk zijn om wat productiever te zijn en minder tijd te verspillen aan dingen die niet belangrijk zijn?! En iedereen kan met dit principe aan de slag; of je nu binnen- of buitenshuis werkt!

 

Vragen die je jezelf kunt stellen

Op basis van het pareto-principe kun je jezelf een aantal vragen stellen op verschillende gebieden, waardoor je de kwaliteit van je leven en je werk kunt verbeteren. Hieronder staan een aantal vragen waarmee je het principe kunt toepassen in je leven:

 

  • Welke 20% van mijn collega’s zorgen ervoor dat ik plezier heb in mijn werk? Door meer tijd aan deze collega’s te besteden, zorg je voor meer werkplezier.
  • Welke 20% van mijn collega’s zorgen ervoor dat ik géén plezier heb in mijn werk? Door minder tijd aan deze collega’s te besteden zorg je voor meer plezier in je werk.
  • Welke 20% van mijn emails zijn het belangrijkste om te beantwoorden, zodat ik mijn doelen bereik? Door meer aandacht aan deze emails te besteden zorg je ervoor dat je sneller je doelen bereikt.
  • Welke 20% van mijn activiteiten zorgen voor de meeste inkomsten? Door meer van dit soort activiteiten te ondernemen zorg je voor meer inkomsten.
  • Welke 20% van de blogs/artikelen die ik lees zorgen ervoor dat ik nieuwe dingen leer? Door deze blogs/artikelen met meer aandacht te lezen en de rest wat meer links te laten liggen zorg je ervoor dat je minder tijd verspilt aan ‘nutteloze’ blogs.
  • welke 20% van mijn huishoudelijke taken zorgt ervoor dat mijn huis er netjes uitzien? Door deze 20% altijd als eerste op te pakken zorg je ervoor dat je huis er altijd netjes uitziet.

Zo kan het Pareto-principe je goed op weg helpen naar een positief, geld-besparend leven.

Passen jullie het pareto-principe al toe in je leven?

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Het pareto-principe toepassen in je leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge