Pinnen of contant betalen: wat is beter?

1289291_99716543Als je gaat winkelen, kun je dan beter je pinpas thuislaten en alles contant betalen, of moet je het juist andersom doen? De meningen hierover zijn nogal verdeeld! Positief Besparen heeft de voordelen en nadelen van zowel pinnen als contant betalen op een rijtje gezet en komt tot een ‘verrassende’ conclusie!

Pinnen of contant?

Wanneer geef je minder geld uit: als je pint of als je contant betaalt? De meningen over deze vraag zijn verdeeld. De een zweert erbij om een vast bedrag per week te pinnen onder het motto op = op. De ander gaat toch voor het betalen met een pinpas. Maar wat is nou écht het beste? Wij hebben het onderzocht en kwamen erachter dat zowel pinnen als contant betalen voordelen en nadelen heeft.

De voordelen en nadelen van pinnen:

Voordelen:

 • Je hebt altijd overzicht hoeveel je hebt uitgegeven en waar je het hebt uitgegeven; ook als je de bonnetjes vergeet mee te nemen. Je transacties zijn makkelijk terug te vinden en te verwerken in een boekhoud-programma zoals Afas Personal.
 • Je hebt geen ‘gezeur’ met wisselgeld, wat fout zou kunnen gaan
 • Je komt niet in de verleiding om op het station of op het werk iets lekkers uit een snoep-automaat te halen, want dit kan alleen met contant geld

Nadelen:

 • Pinnen is abstract; je hebt geen overzicht over hoeveel je al hebt uitgegeven en hoeveel saldo er nog op de rekening staat. Daardoor kun je ongemerkt meer geld uitgeven dan wanneer je contant geld bij je hebt.
 • Een ander gevolg van het abstracte pinnen is dat je niet doorhebt dat je écht geld uitgeeft. Hierdoor ervaar je minder ‘betaalpijn’. Deze betaalpijn is voor sommige mensen de enige remmende factor om te stoppen met geld uitgeven.

Over het omgaan met betaalpijn en pinnen kun je meer lezen in het artikel  ‘zo wordt je een echte pinas-boeddha

De voordelen en nadelen van contant betalen:

Voordelen:

 • Wanneer je met contant geld betaalt zie je heel tastbaar de bodem van je portemonnee in zicht komen als je teveel geld uitgeeft. Dit heeft een remmende werking op je koopgedrag
 • Je kunt nooit méér uitgeven dan je jezelf van tevoren had voorgenomen (tenzij je geld bijpint).

Nadelen:

 • Als je portemonnee kwijtraakt of wordt gestolen ben je het geld dat erin zat ook kwijt. 
 • Je moet heel erg opletten dat je overal de bonnetjes meeneemt, want anders raak je het overzicht kwijt waar je geld heen is gegaan.
 • Een portemonnee met kleingeld erin is een stuk zwaarder dan een portemonnee met een pinpas.

Wat is er dan beter?

Zoals je ziet heeft zowel pinnen als contant betalen voordelen en nadelen. Wat de beste keuze is, ligt dus ook helemaal aan jouw karakter en gedrag. Ben je iemand die snel teveel uitgeeft en moeite heeft om grenzen te stellen? Dan kun je het beste kiezen voor contant geld, zodat jouw portemonnee zijn grens vanzelf aangeeft. Ben je iemand die vergeet om bonnetjes mee te nemen, maar wil je wél graag overzicht houden over je uitgaven? Dan kun je beter kiezen voor betalingen met de pinpas. Het ene is niet beter dan het andere…. Kies daarom voor de methode die het beste bij jou past en die een positieve invloed heeft op jouw geld-gedrag!

 

Waar ga jij voor: pinnen of contant betalen?

 

[bol_product_links block_id=”bol_5225a06953180_selected-products” products=”1001004011507589″ name=”psy” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Print Friendly, PDF & Email

14 thoughts on “Pinnen of contant betalen: wat is beter?

 1. Wel een moeilijke. ‘Vroeger’ was ik een absolute pin-voorstander: makkelijk, je hebt altijd genoeg bij je, je kon op je rekening terugvinden waar je geld aan uit was gegeven.
  Nu ben ik wel een voorstander van contant. Vooral omdat je dan ziet hoe veel (of weinig) je hebt, hoe veel er over is en dat het simpelweg op is.
  Als je pint zul je denk ik goed je bankrekening in de gaten moeten houden, maar met een goede app is dat een makkie tegenwoordig…

  Maar toch: hier een absolute contante betaler 🙂

 2. Vroeger wilde ik nooit pinnen, maar nu pin ik altijd. Pinnen is snel en overzichterlijk. Ik vind het erg handig en je hebt altijd bewijs van betaling en overzicht wat je hebt uitgegeven.

  Nog een nadeel van contant betalen is dat je eerst in de rij moet staan bij de geldautomaat om geld te halen.

  Nog een voordeel van pinnen, als je geld van het weekbudget over heb, kan je dat gelijk overmaken naar de spaarrekening (tenminste dat doe ik 😉 ).

  • Grappig, dat doe ik zelf ook altijd… Alleen dan eens per maand 🙂

   Nu ik bezig ben met uitzoeken of de markt goedkoper is dan de supermarkt wordt het wel even wat lastiger, want op de markt kun je natuurlijk bij veel kraampjes niet pinnnen 🙁

 3. Ik mix het meestal. Als bedrag bijv 3,48 is pin ik eerder, dan bij 3,52, is maar paar cent, maar tel het maar eens op. Als je met pin betaald neem je meestal meer mee dat bedoeling was dan wanneer je contant geld bij je hebt, dan moet je onderweg al rekenen of je voldoende hebt en daarop bespaar je echt.

 4. Boodschappen betaal ik altijd contant. Voor de rest pin ik, al ben ik van plan om ook een bepaald bedrag contant bij me te hebben voor ‘overige aankopen’ want ik merk dat ik makkelijker pin dan het cash uitgeef.

 5. Ik ga absoluut voor pinnen. Ik woon in Duitsland en hier heb je nog best vaak contant geld nodig omdat je niet met pin kunt betalen soms. Ik merk dat ik briefjesgeld veel makkelijker uitgeef dan geld van de pin. Juist omdat bij pinnen mijn digitale overzicht zo duidelijk aangeeft waar ik geld aan heb uitgegeven, terwijl juist bij contant geld je soms het zicht verliest op waar je het aan hebt uitgegeven.

  • Da’s precies hoe ik erin sta! 🙂 Maar misschien zit hier ook wel verschil in tussen generaties… Mensen onder de 30/40 zijn opgegroeid in het digitale tijdperk met internetbankieren, terwijl mensen boven de 40 dat vaak niet zo zien zitten….

   Ga ik nog eens uitzoeken 🙂

 6. Ik betaal zo goed als alle aankopen met mijn bankkaart omdat ik het makkelijk vind. Sommigen vinden dat je meer uitgeeft als je alles met je bankkaart betaalt maar dat is bij mij totaal niet het geval. Ik geef niet meer uit omdat ik met mijn bankkaart betaal. Ik heb een heel goed zicht op wat ik betaald heb met de bankkaart omdat ik elke uitgave direct opschrijf als ik thuiskom van de winkel.

 7. Hier eigenlijk allebei,

  Wat wel een tip is, een vast bedrag van je “vaste lasten rekening” naar “de weekbudget” pinpas laten storten, zo weet je ook dat op echt op is, en hoef je niet bang te zijn dat er te veel van de vaste laste rekening af wordt gehaald door pinnen.
  Dus twee rekeningen eentje voor de vaste lasten waar de pinpas altijd op een vaste plaats ligt en niet mee gepind of iets wordt. En een pinpas van de weekbudget , waar de boodschappen en co mee betaald worden.
  Hier heb ik twee verschillende banken overigens voor,zodat er ook niet per ongeluk vergist kan worden in de passen.

  Op de markt of een evenement altijd contant bij, zo kan er niet “onverwachts” toch gepind worden omdat je denkt dat het nog wel kan, en op = op. Zo blijft een leuk dagje uit ook een leuk dagje uit zonder gezeur of problemen achteraf.

  Allemaal uit ervaring overigens, met vallen en opstaan leer je wat het beste is om te doen.

  Veel Liefs,
  Ruby

  • Dat vind ik een heel goede tip Op die manier hoef je geen contant geld op zak te hebben, maar hoef je ook nooit bang te zijn dat je teveel uitgeeft 😀

 8. Ik ben helemaal voor cash geld. Ik zou het vreselijk vinden als het zou verdwijnen. Zo heb ik een half jaar geleden ontdekt dat als ik werk met cash geld (in combinatie met een budget) dat ik dan minstens 120 euro kan besparen per maand. Momenteel lukt dat dan weer niet omdat ik net een huis gekocht heb en nog wat aanpassingen moet doen 🙂
  Maar van zodra het meeste hier gedaan is ga ik zéker terug zo werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge