Stap uit de vicieuze koop-cirkel

winkelenIn onze samenleving leven veel mensen hun leven in een vicieuze cirkel van werken, geld uitgeven, nog meer werken, nog meer geld uitgeven. Steeds meer mensen vragen zich af of dit nu alles is… Maar er is hoop! Je kunt uit deze cirkel stappen! 

De vicieuze cirkel

Marie werkt bij een klantenservice, waar ze elke dag klachten en gescheld van klanten aan moet horen. ’s Avonds als ze uit haar werk komt is ze daar erg moe en ontevreden van. Daarom gaat ze ’s avonds regelmatig online shoppen. Ze koopt dan leuke kleding of tassen. Ze vindt dat ze dit heeft verdient, omdat ze zich de hele dag beleefd heeft opgesteld op haar werk. Ze zou graag willen stoppen met haar werk, maar dit gaat niet; ze heeft namelijk een flinke schuld openstaan op haar creditcard!

Ook Piet zit in zo’n vicieuze cirkel. Na een dag werken op de bouwplaats is hij lichamelijk uitgeput en ploft met een biertje voor de televisie. Hij voelt zich hier zó schuldig over, dat hij dure cadeaus voor zijn kinderen koopt, terwijl hij dit eigenlijk niet kan betalen. Dus besluit hij om een extra baantje erbij te nemen in het weekend, zodat hij deze spullen wél kan kopen… Maar daar wordt hij wél weer vermoeider van, waardoor hij zich nóg schuldiger voelt…

Soms gebeurt het dat mensen negatieve gevoelens krijgen van hun werk en geen handige strategie hebben om met deze gevoelens om te gaan. Ze grijpen dan naar hun portemonnee om die nare gevoelens kwijt te raken, maar beseffen zich niet dat dit hen alleen maar verder in de problemen brengt.

Stap eruit!

Als je het idee hebt dat jij in zo’n vicieuze cirkel zit, verlies dan niet alle hoop! Het is zeker mogelijk om hier uit te komen. Begin gewoon met stappen zetten en je zult merken dat het steeds gemakkelijker wordt.

1. Bewustwording

Herken jij jezelf als iemand die geld uitgeeft als strategie om zich weer beter te voelen? Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stap al gezet! De eerste stap is namelijk bewustwording van het probleem. Door deze bewustwording ga je kritischer naar je eigen koopgedrag kijken. Vanaf nu zul je merken dat je jezelf vaker gaat afvragen wat de reden is dat je iets wilt kopen.

2. Betere strategieën bedenken

Als je jezelf bewust bent van jouw strategie om met negatieve emoties om te gaan kun je ook op zoek naar andere, opbouwende manieren om een beter gevoel te bereiken. Een aantal strategieën kunnen zijn:

 • Bekijk je gedrag eens van een afstandje. Klopt de gedachte ‘als ik iets koop, is mijn probleem opgelost’ wel? Hoe zou je er anders mee om kunnen gaan?
 • Pak je probleem aan op een immateriële manier. Breng meer tijd door met de mensen van wie je houdt.
 • Sta jezelf  toe om op een gezonde manier te ontladen. Bijvoorbeeld door een stuk te gaan hardlopen of door eens flink met een kussen ergens tegenaan te slaan.
 • Zoek een hobby die je ontspant en die voldoening geeft.
 • Maak een ‘ontsnappingsplan’ voor je werk. Elke keer als je gefrustreerd bent over je werk besluit je om je geld niet uit te geven aan spullen, maar zet je in plaats daarvan weer een klein bedragje naar de spaarrekening voor je ‘onafhankelijkheidsbuffer’.

3. Vermijd triggers

Naast het vinden van betere manieren om met je gevoelens om te gaan is het ook belangrijk om koop-triggers te voorkomen. Triggers zijn gewoontes of situaties die jou aanmoedigen om (in dit geval) iets te kopen. Triggers kunnen zijn:

 • Na het werk een rondje door het winkelcentrum lopen
 • ’s Avonds urenlang televisiekijken en dus geconfronteerd worden met reclames die je voorschotelen dat je gelukkiger zou worden als je een grotere boormachine of een betere mascara zou hebben
 • Doelloos rondsurfen op internet en in webshops rondsnuffelen
 • In de supermarkt langs de snoeprekken lopen

Herken je jezelf in deze vicieuze cirkel? En welke strategieën en triggers hebben jullie?

 

Lees ook over dit onderwerp:

[bol_product_links block_id=”bol_51136f350f223_selected-products” products=”1001004007575618,1001004001840282″ name=”shoppen” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Stap uit de vicieuze koop-cirkel

  • Om eerlijk te zijn had ik dat idee al 😉 Ik lees je blog regelmatig en ik zie ze ook heeeeel regelmatig terugkomen 😉

 1. Pingback: Stoppen met shop-therapie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge