Stop jezelf te vergelijken met anderen!

tomatenIedereen maakt zichzelf er wel eens schuldig aan: jezelf vergelijken met anderen. Dit hoeft ook helemaal niet erg te zijn, maar kan dat wél worden als het ervoor zorgt dat je ontevreden en ongelukkig wordt over je eigen leven. In dit artikel vindt je 3 belangrijke vragen om aan jezelf te stellen om jezelf minder te gaan vergelijken met andere mensen. 

Vergelijken…

Jezelf vergelijken met andere mensen zit in de menselijke natuur. We doen dit vooral om onze eigen positie in de wereld te bepalen: zijn we succesvol of niet, en wat kunnen we hieraan veranderen? Dit kan positief zijn, omdat het je kan aanzetten tot actie. Sommige mensen gebruiken het vergelijken echter ook als een soort wedstrijd en zijn constant bezig om te bepalen of ze bij de ‘winnaars’  of de ‘verliezers’ horen.

Wanneer je rond moet komen van weinig geld zul je merken dat je het in een vergelijking vaak niet kunt ‘winnen’ van mensen die meer te besteden hebben. Het is dan ook erg belangrijk dat je op zulke momenten stevig in je schoenen staat en niet bij de pakken neer gaat zitten!

Waarin vergelijken we onszelf?

De dingen waarin we onszelf vooral vergelijken met anderen zijn:

  • Op basis van ‘de beste’ bezittingen: wie heeft het nieuwste mobieltje of de mooiste jurk? Wie gaat het verste weg op vakantie?
  • Op basis van uiterlijk: wie is het mooiste of knapste?
  • Op basis van prestatie: wie heeft de hoogste cijfers gehaald? Wie heeft de beste baan of het hoogste salaris? Wie gaat het meest uit en bezoekt de leukste restaurants?
  • Op sociale basis: wie is er als eerste getrouwd? Wie heeft er al kinderen en, sinds kort: wie heeft de meeste vrienden op Facebook?

De negatieve kanten van vergelijken

Jezelf vergelijken leidt vaak tot jaloezie, onzekerheid en ontevredenheid. Ook kan het ertoe leiden dat je jezelf terugtrekt uit het gezelschap van mensen die het in jouw ogen beter hebben, omdat je er niet mee geconfronteerd wil worden hoe ‘zielig’ jij bent en hoe ‘succesvol’ anderen zijn.

Andere mensen kiezen juist voor een omgekeerde tactiek: zij gaan voortaan heel erg opscheppen over hun bezittingen en prestaties en doen wanhopig hun best om maar zoveel mogelijk vrienden op Facebook te verzamelen, zodat zïj voortaan degene zijn die ‘bovenaan staan’ in de vergelijking. Opzich is het prima om ergens ‘de beste’ in te willen zijn, maar het is toch wel vervelend als je er later achterkomt dat je een groot gedeelte van je leven hebt besteed aan jezelf bewijzen op gebieden die helemaal niet belangrijk voor jou waren!

3 vragen die je aan jezelf kunt stellen

Wanneer je merkt dat je jezelf aan het vergelijken bent met anderen, kun je jezelf de volgende drie vragen stellen:

  1. Is het belangrijk voor mij om hetzelfde te hebben/kunnen als die ander? Wil je écht zo graag naar Curacao op vakantie of wil je dat alleen maar omdat je beste vriendin daar net is geweest? Vraag je elke keer als je jezelf vergelijkt af of het jou écht een beter of leuker persoon zou maken wanneer je datgene zou hebben waar je zo jaloers op bent of zo over piekert.
  2. Wat wil ik zélf bereiken? Wat is jouw doel in jouw leven? En zou je jouw eigen doel nog wel kunnen bereiken wanneer je jezelf laat afleiden door jezelf te bewijzen ten opzichte van andere mensen? Bedenk je dat elke beslissing die je maakt offers vraagt op andere gebieden. Je kan niet elke avond gaan stappen en tegelijkertijd er zijn voor je kinderen. Ieder maakt hierin zijn eigen keuzes en het belangrijkste hierbij is dat je keuzes maakt die bij jouw doelen passen.
  3. Wat heb ik zélf bereikt? in plaats van te kijken naar wat anderen bereikt hebben, kijk je naar wat je zelf hebt bereikt. Bedenk je dat andermans geluk geen invloed heeft op jouw geluk. De enige die invloed heeft op hoe gelukkig jij je voelt, ben je zelf!

Vergelijk jij jezelf wel eens met anderen? En hoe voelt dat voor jou?

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Stop jezelf te vergelijken met anderen!

  1. Wonderlijk he,dat mensen zich zelden vergelijke met een arme pakistaanse met 7 kinderen in een hutje met één maaltijd per dag. Dat zou dankbaarheid voor eigen situatie opwekken.

  2. Ik sluit me aan bij Izerina. Als ik zulke gevoelens voel opkomen dan denk ik aan alle mensen die het stukken slechter hebben qua inkomen, uiterlijk en gezondheid dan ik. Bovendien zie ik tijdens mijn werk dat mensen die het uiterlijk ” dik voor elkaar hebben” aan de anti depressiva en kalmeringsmiddelen zitten of huwelijksproblemen hebben of een slechte jeugd hebben gehad dus zo geweldig kan hun leven niet zijn…schijn bedriegt en elk huisje heeft zijn kruisje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge