Stop met piekeren over geld

boedhaPiekeren. Iedereen maakt zich er wel eens schuldig aan, maar het is niet de bedoeling dat het je slapeloze nachten bezorgd. Doemdenken over je financiële situatie is niet alleen vermoeiend, maar het kan ook nog eens een groot gedeelte van je tijd en levensvreugde wegroven en leiden tot depressie. Je kunt er daarom maar beter zo snel mogelijk mee stoppen! In dit artikel vindt je tips om je hoofd koel te houden!

Piekeren is een destructieve bezigheid

Piekeren lijkt misschien heel constructief, omdat je het idee hebt dat je bezig bent om een probleem op te lossen. Maar in werkelijkheid is piekeren juist ontzettend destructief. Het berooft je van tijd, energie en levensvreugde. En juist die drie dingen heb je nodig om je problemen écht te lijf te kunnen gaan!  Gelukkig is er een hoop te doen tegen piekeren. Ik zet 6 mogelijkheden en tips voor je op een rijtje:

1: Las een piekerkwartiertje in

Om ervoor te zorgen dat je niet de hele dag aan het piekeren bent is het goed om een piekerkwartier in te lassen. Tijdens dit kwartiertje mag je alleen maar piekeren! Schrijf tijdens dit moment alle pieker-gedachtes en problemen op en probeer het daarna weer los te laten.

Als je merkt dat je buiten je piekerkwartier aan het malen bent, laat het dan direct los en wacht ermee tot het volgende kwartiertje dat je jezelf weer compleet mag wijden aan het piekeren.

2: Leg een piekerschrift naast je

De meeste mensen piekeren als ze naar bed gaan, omdat ze dan geen afleiding hebben van andere zaken. Op zulke momenten herinner je jezelf bijvoorbeeld opeens weer dat je alwéér bent vergeten om die rekening te betalen. Je piekert er een poosje over en neemt je voor om de volgende dag toch écht actie te ondernemen, maar als je wakker wordt heb je het direct weer zó druk dat je het weer vergeet. Tot je die avond er wéér over begint te piekeren.

Leg daarom een schriftje naast je bed. Zodra je ergens over begint te piekeren schrijf je in het schrift op wat je daar de volgende dag aan gaat doen. Stel het als hoogste prioriteit om de activiteiten uit dit lijstje de volgende ochtend op te pakken.

3: Zorg voor overzicht in je financiën

Een van de dingen waar mensen vaak over piekeren is over hun financiële situatie. Het gaat dan vooral om vragen als ‘hoe redden we het als de baby is geboren?’ ‘redden we het wel als ik word ontslagen?’ of ‘hoe kan ik voorkomen dat ik uit huis wordt gezet?’.

Vaak komen dit soort vragen vooral voort uit te weinig overzicht in de financiële situatie en de mogelijkheden die je hebt. Zorg ervoor dat je meer overzicht krijgt. Bijvoorbeeld door je bankzaken bij te houden in Afas personal of door een maatschappelijk werker te bezoeken die je op weg kan helpen door je van praktisch advies te voorzien.

4: Zoek afleiding

Piekeren begint vaak op momenten dat je even niets aan het doen bent. Door afleiding te zoeken kun je de problemen  dus uit je hoofd zetten. Al is dit niet helemaal waar! Je onderbewuste zal namelijk terwijl jij je even ontspant toch wel doorgaan met het zoeken naar een oplossing en zal daar vanzelf mee op de proppen komen.

Afleiding hoeft niets te kosten! Je kunt afleiding vinden in dingen als sporten, een boswandeling maken, met de hond spelen of een spannend boek lezen.

5: Praat erover met andere mensen

Gelukkig hoef je problemen nooit in je eentje op te lossen. Er zijn altijd mensen bij wie je met je verhaal terecht kunt en waarbij je je hart bij kunt luchten. Andere mensen kunnen je een luisterend oor bieden en kunnen doordat ze de situatie vanaf een afstandje zien vaak ook met oplossingen komen waar je zelf nog niet aan had gedacht.

6: Haal adem en laat los!

In welke situatie je ook zit, piekeren zal het niet oplossen. Soms kun je niet meer doen dan adem blijven halen en je problemen loslaten. Besef je ook dat alle geldproblemen maar tijdelijk zijn. Uiteindelijk komt er altijd een oplossing of zul je leren omgaan met de veranderde situatie. Je bent sterker en flexibeler dan je denkt!

 

Meer lezen over stoppen met piekeren?

[bol_product_links block_id=”bol_510b7c2833854_selected-products” products=”1001004007524926,9200000002208229″ name=”piekeren” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge