Stoppen met shop-therapie

HANDBAGHet is ontzettend verleidelijk om na een rotdag even het winkelcentrum in te lopen en iets leuks voor jezelf te kopen. Dit maakt je weer even blij, maar wacht maar tot je op de rekening kijkt en ziet dat je saldo is weggesmolten als sneeuw voor de zon! Tijd om het anders aan te pakken en te stoppen met shop-therapie!

Emotie-shoppen

De een gaat snoepen als hij niet lekker in zijn vel zit, een ander reageert het af op zijn partner en een derde koopt iets leuks voor zichzelf om de rottigheid even te vergeten. Het een is niet beter of slechter dan het andere, maar als je elke keer met een dure tas thuiskomt na een rotdag op het werk, dan zit je al snel in de problemen! Daarom is het goed om beter om te leren gaan met het fenomeen “shop-therapie”!

Hoe stop je met emotioneel shoppen?

  • Kijk kritisch naar je eigen shopgedrag. Zit jij misschien in een vicueuze cirkel?
  • Maak een schema, waarin je alle mogelijke situaties zet die leiden tot emotioneel shoppen. Zet hierachter een oplossing voor dit probleem, en bedenk ook alternatieven voor het shoppen. Een aantal voorbeelden:

Je gaat shoppen, omdat je collega’s je hebben afgesnauwd:

  • Mogelijke oplossingen: het bespreekbaar maken bij je leidinggevende, de collega uit de weg gaan, meer voor jezelf opkomen, op zoek gaan naar ander werk.
  • Alternatieven voor het shoppen: eens flink tegen een kussen aanmeppen, je frustraties spuien bij een vriendin of via je blog 😉 , sporten.

Je gaat shoppen, omdat je na een drukke week met de kinderen thuis vindt dat je het hebt verdiend:

  • Mogelijke oplossingen: proberen om tussendoor ook wat meer tijd voor jezelf te maken, af en toe een rustmomentje nemen, je partner of een oppas een avondje laten oppassen zodat je wat meer tot rust komt.
  • Alternatieven voor het shoppen: lekker lang in bad, een ontspannen strandwandeling, een middagje in je eentje om een goed boek te lezen.

Je gaat shoppen, omdat je ruzie hebt gehad met je man / moeder / vriendin:

  • Mogelijke oplossingen: het goedmaken met degene waar je ruzie mee had, beter voor jezelf opkomen, bepaalde onderwerpen vermijden in het gesprek met die persoon (als je weet dat daar altijd discussies van komen)
  • Alternatieven voor het shoppen: ook hier geldt: meppen tegen een kussen lucht op 😉

Je gaat shoppen, omdat je het gevoel hebt dat je leven zo saai is:

  • Mogelijke oplossingen: stoppen om jezelf te vergelijken met anderen, bedenken welke dingen je leven minder saai zouden maken en die dan ook gaan doen!
  • Alternatieven voor het shoppen: een taart bakken, knutselen, een mooie wandeling maken, mensen bij je uit de buurt ergens mee helpen.

 

Herkennen je jezelf hierin? En wat heb jij zelf voor oplossingen tegen emotioneel shoppen?!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Stoppen met shop-therapie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge