Voel je rijk: tel je zegeningen!

SONY DSCLoop je rond met een rotgevoel? Heb je het idee dat je niks leuks meer meemaakt of dat je niks meer hebt om dankbaar voor te zijn? Door een dagboek bij te houden met alles wat nog wél goed gaat kun je weer beter in je vel komen zitten, en dat zorgt er weer voor dat je minder behoefte hebt om geld uit te geven aan onnodige zaken 😉

Blue monday

De derde maandag van januari wordt blue monday genoemd. Volgens onderzoekers is dit de dag waarop gemiddeld gezien de meeste mensen zich down en verdrietig voelen. Afgelopen maandag was het weer zo ver. Gelukkig is het niet nodig om direct in een dip te schieten, want er is zat om dankbaar voor te zijn! Door middel van een dankbaarheidsdagboek waar je dankbaarheidspunten in kunt schrijven zorg je ervoor dat je constant gefocust blijft op het positieve.

Waarom een dankbaarheidsdagboek?

  • Onthouden waar je blij van werd. Bladerend door mijn eigen dankbaarheidsdagboek van “vroeger” krijg ik nog steeds een glimlach op mijn gezicht. Opeens herinner ik me weer dat leuke compliment dat ik een jaar geleden kreeg. En besef me weer hoe blij ik ben met mijn vriend. Kortom: een dankbaarheidsdagboek kan je helpen om je te herinneren wat jouw leven zo mooi maakt!
  • Je blijft gefocust op de positieve dingen en gaat zelfs beter opletten welke positieve dingen er gebeuren, zodat je die in het dagboek kunt opschrijven.
  • Je leert jezelf beter kennen. Je gaat steeds meer ontdekken waar je gelukkig van wordt en kunt op basis daarvan vaker de keuze maken om juist die dingen te doen waar je écht gelukkig van werd. (Ik zie bijvoorbeeld regelmatig staan dat ik dankbaar was voor het lezen van een goed boek, en heb op basis daarvan besloten om vaker tijd vrij te maken om te lezen!)
  • Dankbaar zijn kan ook helpen bij het besparen. – Lees meer over dit onderwerp in het stukje Hoe dankbaarheid kan helpen met besparen.

Hoe begin je een dankbaarheidsdagboek

Om aan een dankbaarheidsdagboek te beginnen hoef je niet direct veel geld uit te geven. Er zijn verschillende online diensten die een dagboekje aanbieden. Een voorbeeld hiervan is de website Smilenotes, waar je zelf een online dagboekje bij kunt houden. Ook voor de Smartphone zijn er diverse apps te vinden waarin je kunt bijhouden waar je dankbaar voor bent.

In het begin is het best lastig om 5 dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent. Dit komt omdat je er misschien niet aan gewend bent om op deze manier te denken. Hoe langer je het volhoudt, hoe makkelijker het wordt. Je raakt gewend aan het onthouden van de kleine geniet-momentjes.
Als je dit vol blijft houden dan zal het een gewoonte worden waar je de rest van je leven de vruchten van kan plukken.

 

Hou jij al een dankbaarheidsdagboekje bij? Of heb je misschien een andere manier om stil te staan bij dankbaarheid?

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Voel je rijk: tel je zegeningen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge