Waarom sparen nog wél loont!

pigSparen loont niet meer. Tenminste, dat hoor ik de laatste dagen op het nieuws. De rente is lager dan de inflatie en dus kun je het geld beter niet meer sparen, want volgend jaar is het minder waard. Toch blijf ik positief verdergaan met sparen. Ik zal jullie vertellen waarom…

Inflatie en sparen

Elk jaar wordt geld minder waard. Een product waar je nu 1.000 euro voor betaalt kan volgend jaar 1.020 euro kosten. Dit noemen ze inflatie. Om deze waardevermindering op je spaargeld te compenseren krijg je rente op je spaarrekening. Op die manier zorgt de bank ervoor dat je geld volgend jaar evenveel of zelfs meer waard is dan het nu is.

Momenteel is de inflatie echter hoger dan de spaarrente. De inflatie is 2,95%, terwijl de hoogste spaarrente 2,55% is. Dit betekent dus dat het geld minder waard wordt. Moeten we dan maar massaal stoppen met sparen?!

Het doel van sparen

Het doel van sparen is in mijn ogen niet alleen om mijn geld meer waard te laten worden. De rente is natuurlijk mooi meegenomen, maar is niet het grootste doel van het sparen. Het doel van sparen is namelijk om een appeltje voor de dorst te hebben… Een wasmachine die kapot gaat kunnen vervangen, een paar maanden kunnen overleven als je bent ontslagen zonder je direct zorgen te maken, een kinderkamer inrichten… Allerlei zaken waarvoor het prettig is om wat geld achter de hand te hebben. Natuurlijk, voor het geld dat ik nu opzij zet kan ik over drie jaar niet dezelfde wasmachine kopen als dat ik er vandaag voor zou kunnen kopen, maar dat geeft niet. Zonder spaargeld zou ik helemáál geen wasmachine kunnen kopen!

Alternatief voor sparen?

Er zijn drie alternatieven voor sparen die alledrie meer (kunnen) opleveren dan gewoon sparen, maar die ook risico’s met zich meebrengen:

  • Sparen via een deposito. Je maakt met de bank een afspraak om je geld voor een langere tijd bij hen op een spaarrekening te laten staan. In ruil daarvoor ontvang je een hogere rente, maar kun je dus langere tijd niet over je geld beschikken. Dit maakt je minder flexibel in tijden van nood.
  • Beleggen. Je investeert geld in een aandeel van een bedrijf. Als het bedrijf het goed doet, wordt je aandeel meer waard. Zo niet, dan wordt je aandeel minder waard. Dit maakt het een riskante manier van geld verdienen. Alleen geschikt voor mensen die hun hoofd koel kunnen houden, dus.
  • Schulden aflossen. Als je schulden hebt waar je veel rente over betaalt, dan kan het lonen om die schulden af te betalen in plaats van te sparen. De winst die je in zo’n geval maakt is dat je voortaan minder rente hoeft te betalen.

Bij alledrie de alternatieven loop je een risico dat je geen geld hebt op het moment dat er onverwachte omstandigheden zich voordoen. Al deze alternatieven zijn in principe prima, maar wat mij betreft pas een optie als ik voldoende buffer heb!

 

Meer lezen?

[bol_product_links block_id=”bol_5104370add5a3_selected-products” products=”1001004008492005″ name=”sparen” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge