Wat kunnen wij doen tegen de crisis? – 3 tips

omhoogEen poos geleden heeft premier Rutte ons opgeroepen om vooral veel dure dingen te gaan kopen om Nederland zo snel mogelijk uit de crisis te helpen. Positief Besparen staat hier uiteraard niet achter, maar heeft wel 3 mogelijkheden op een rijtje gezet waarop wij allemaal de Nederlandse samenleving weer een stukje uit het slob kunnen trekken. 

Het is crisis…

Al jaren horen we het en de laatste tijd kan het ook haast niemand meer zijn ontgaan: we zitten in een financiële crisis. Steeds meer mensen verliezen hun baan, waardoor er meer angst ontstaat om geld uit te geven. En als er geen geld wordt uitgegeven komen er steeds meer bedrijven in de problemen, waardoor er weer mensen worden ontslagen… Er is een vicueuze cirkel ontstaan!

Helaas kunnen we van de overheid weinig verwachten om de crisis te bezweren; met hun bezuinigingsmaatregelen vergroten zij juist de angst, waardoor ook de overheid een prikkel geeft om geld vooral niet uit te geven.

Maar laten we het daar niet te lang over hebben; tenslotte heet deze site Positief Besparen! Dus hebben we 3 mogelijkheden opgeschreven waarmee we met zijn allen beetje bij beetje de economie weer kunnen redden…

1. Van Hollandse bodem

Positief Besparen is geen voorstander van kopen om te kopen. Maar áls je iets moet kopen, koop dan zoveel mogelijk producten uit Nederland en van Nederlandse bedrijven. Op deze manier blijft het geld dat je uitgeeft zoveel mogelijk op eigen boden, en blijft het hier zijn werk doen. Wanneer je een product koopt dat uit een Nederlandse fabriek komt, zorg je er indirect voor dat een Nederlands bedrijf moet blijven produceren. Dit is goed voor de binnenlandse werkgelegenheid en dús voor de Nederlandse koopkracht. Hoe meer mensen dit doen, hoe beter het is voor onze economie.

Ook wat sparen betreft kun je invloed uitoefenen! Het geld dat jij spaart wordt door de banken geinvesteerd in allerlei projecten. Sommige banken, zoals de ASN Bank en Triodos investeren veelal in lokale, Nederlandse projecten. Door je geld bij deze banken op een spaarrekening te zetten investeer jij dus indirect ook in ons eigen land.

2. Koop bij kleine bedrijven

Grote winkelketens redden zich wel! Het zijn juist de kleinere bedrijven die onze hulp hard nodig hebben om hun hoofd boven water te houden. Als je dus de keuze hebt tussen een product bij een landelijke supermarkt of bij een plaatselijke kruidenier, kies dan voor de kruidenier. Op deze manier zorgen we ervoor dat de kleine bedrijven deze crisis overleven. Deze winkeliers hunnen op deze manier hun koopkracht behouden en houden op hun beurt de economie ook weer draaiend.

3. Investeer in duurzaamheid

Zonnepanelen, zonneboilers, waterbesparende kranen en douchekoppen, woning-isolatie… Allemaal investeringen waarbij jij geld inlegt en bedrijven weer wat winst maken, maar waar je zelf uiteindelijk ook weer geld mee verdient! Geld uitgeven is goed tegen de crisis en geld besparen is weer goed voor je eigen portemonnee. Een win-win-situatie, dus als je investeert in duurzaamheid!

Doe jij mee?

Deze drie tips zijn maar een kleine selectie van de dingen die mogelijk zijn om de crisis te bestrijden. Als één persoon op deze manier probeert de crisis te lijf te gaan helpt het natuurlijk niet veel. Maar hoe meer mensen er meedoen, hoe sneller we deze vicieuze cirkel kunnen doorbreken… Doe jij ook mee?

[bol_product_links block_id=”bol_51c709c2d8696_selected-products” products=”9200000010831769,1001004006442119″ name=”crisis” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Wat kunnen wij doen tegen de crisis? – 3 tips

 1. Laatst was er in het nieuws dat mensen met zonnepanelen als kleine ondernemen worden gezien, omdat ze energie leveren aan het energiebedrijf. Hierdoor moeten ze btw gaan afdragen. Niet echt iets om mensen aan de zonnepanelen te krijgen. Jammer, want dat is juist een goede investering, maar ik hoor van diverse kanten dat mensen nu nog een keer nadenken of ze echt wel zonnepanelen willen als er btw afgedragen moet worden.

  Als het kan koop ik bij lokale winkels, het probleem is vaak dat ze duurder zijn dan supermarkten of webshops. En als het moeilijker wordt om met hetzelfde geld de dingen te doen, of minder geld overblijft om dingen te doen, kies je uiteindelijk toch eerst voor je eigen portemonnee en helaas zijn de lokale winkels daar de dupe van.

  • Hoi Tabitha,

   Bedankt voor je reactie 🙂
   Dat van die zonnepanelen, daar heb ik juist het tegenovergestelde over in het nieuws gelezen, namelijk dat er plannen zijn dat je de btw kunt terugvragen. Ik heb het even opgezocht: http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/btw-op-zonnestroom-panelen-eerder-terugverdiend

   Wat betreft dat de lokale winkels duurder zijn, dat klopt helaas vaak wel. Ze kunnen minder stunten met hun prijzen dan de grote ondernemers… Al zijn er ook wel producten die juist bij de kleine winkels goedkoper zijn, maar het blijft inderdaad belangrijk om kritisch te zijn… Maar dat geldt ook voor de supermarkten onderling 🙂

 2. Maar hoe weet je welke producten werkelijk van Nederlandse bedrijven komt?
  Vroeger was dat makkelijk.
  Een lamp van Philips kwam uit Eindhoven en een auto uit Frankrijk werd gemaakt van Hoogovens staal.
  Maar tegenwoordig zit Philips meer in het buitenland en is Hoogovens van de Chinezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge