Wie rijk is krijgt lekkers…

sintOver een maandje komt Sinterklaas weer aan in ons land. Voor sommige mensen is Zwarte Piet een doorn in het oog, maar er zijn ook andere mensen die erg tegen de komst van de goedheiligman opkijken: mensen die geen dure cadeaus kunnen kopen. Dit stukje is voor alle mensen die vanwege geldgebrek tegen Sinterklaas opkijken, maar ik hoop ook om andere mensen bewuster te maken van hoe ze met Sinterklaas-inkopen omgaan.

Mijn herinneringen aan Sinterklaas

Ik ben van 1985 en in mijn herinneringen was Sinterklaas altijd een gezellig feest. Wij kregen thuis nooit dure cadeautjes; we mochten twee keer onze schoen zetten waar dan de volgende ochtend meestal een chocoladeletter of een klein speeltje in zat. Op 5 december stond er altijd opeens een zak met cadeautjes voor de deur. Altijd iets lekkers, een pyjama, een spel en wat speelgoed, maar mijn ouders maakten het niet extreem duur. Dat was ook niet nodig, want Sinterklaas moest heel veel cadeautjes kopen, dus het was logisch dat het niet te duur was. Andere kinderen kregen ook geen dure cadeautjes, dus dat scheelde.

Sinterklaas tegenwoordig…

Hoe anders is Sinterklaas tegenwoordig geworden! Zelf hebben we er nog geen last van, maar in mijn omgeving hoor ik elk jaar weer klachten van mensen dat het allemaal veel te duur is geworden. Maar je móét wel meedoen, want als je goedkopere cadeautjes koopt dan krijgt je kind misschien het idee dat Sinterklaas hem minder lief vindt dan de andere kindjes. Zo worden ouders steeds meer op kosten gejaagd door de winkels én door elkaar.

Sommige mensen kunnen het écht niet betalen

Naast de mensen die klagen dat het zo duur is, maar die toch nog wel mee kunnen doen in deze cadeau-strijd zijn er ook mensen die geen geld hebben om dure cadeaus te kopen. Ik kan me voorstellen dat je dan nu al tegen de komst van de goedheiligman op zit te kijken, omdat je weet dat je kinderen teleurgesteld zullen zijn als hun vriendjes een X-box krijgen, terwijl jij geen geld hebt om zoiets te kopen. Dat lijkt me echt een vreselijk gevoel. 🙁 In normale situaties kun je dit uitleggen, maar hoe leg je aan een kind uit dat Sinterklaas het ene kind dure cadeaus geeft en het andere kind niet?!

Het is niet mijn bedoeling om mensen met minder geld in een slachtofferrol te duwen, want daarvoor zijn ze veel te inventief! Daarnaast bestaat er ook de sinterklaasbank, waar ouders die het zelf niet kunnen bekostigen cadeautjes kunnen halen. Maar dan alsnog zal het nooit zo weelderig zijn als bij sommige mensen. En dat kan toch wel pijnlijk zijn!

Wat kun je zeggen als sint geen dure cadeautjes kan betalen??

Wat kun je tegen je kind zeggen als hij met vragen zit over waarom hij geen dure cadeaus krijgt en anderen wel?!

 • Je zou kunnen zeggen dat ouders extra geld geven aan Sinterklaas zodat hij duurdere cadeautjes kan kopen voor hun kinderen.
 • je kunt zeggen dat Sinterklaas geldgebrek heeft en daardoor niet alle kindjes een duur cadeau kan geven. En dat Sinterklaas weet dat jouw kind dat makkelijker kan begrijpen dan zijn vriendjes
 • Je kunt erop wijzen dat jullie heel veel kleine cadeautjes hebben gekregen en dat andere kinderen misschien één duur cadeau hebben gekregen en verder niks.
 • Je kunt natuurlijk ook open kaart spelen en vertellen dat Sinterklaas niet bestaat 🙁

Kan dit niet anders?!

Ik vraag me af of dit niet anders kan. Ik heb de afgelopen weken op internet een hoop commotie voorbij zien komen over Zwarte Piet, en ik hoop dat we net zoveel aandacht kunnen krijgen voor een goedkoper Sinterklaasfeest. Op die manier wordt Sinterklaas weer een feest dat leuk is voor álle kinderen, in plaats van alleen voor de kinderen met ouders die veel geld hebben.

In elk geval weet ik dat ik geen dure cadeaus zal gaan kopen voor ons zoontje, en ik hoop dat veel mensen ons voorbeeld volgen en dit ook weer met andere mensen delen. Als je in je eentje de sprong neemt om het goedkoper te doen voelt dat misschien heel eng, omdat je bang bent dat jouw kind dan buiten de boot valt. Maar als we het met zijn allen tegelijk doen dan heeft niemand er last van! Dus wie doet er mee?!

 

Hebben jullie nog extra tips hoe je om kunt gaan met de vragen van kinderen over dure cadeautjes?

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Wie rijk is krijgt lekkers…

 1. Ik ben van 1970 en wij (mijn broer en ik) kregen juist heel veel cadeautjes. Okay ook wanten en een muts maar ook altijd een duur ding en veeel dingen erbij. Wij kregen dan niets voor de kerst behalve van een tante die altijd met een kleinigheidje kwam.
  Bij onze kinderen kopen we een groter cadeau van rond de EUR 25 pp. Daarnaast krijgen ze wat moois van opa en oma en van de familie van broer omdat we het samen vieren. Hier furby’s of spacescooter in de schoen of de zak. Op school van dochter (zoon zit op vo) leven dure cadeaus niet zo. Tuurlijk is er altijd een in de klas die iets heel duurs krijgt (vorig jaar een playstation 4) maar dochter nam het meer voor kennisgeving aan.
  Ik kan me voorstellen dat het lastig is met een klein budget. Meestal zijn mensen vrij creatief, Ik ken helaas ook mensen die zeggen geen geld te hebben voor de sint terwijl ze een sigaret opsteken. Een oom en tante van mij hadden het vroeger niet breed en daar sprong mijn oma bij. Naast een cadeautje breidde ze ook een trui voor de kinderen met hun lievelingsfiguur erop. Lof voor oma.

 2. Goed stukje om te lezen. Want ook al heb je misschien wel genoeg geld om te besteden, je kan je afvragen of het nodig is een dure sinterklaas. Daarnaast vraag ik mij of de pret van sinterklaas groter wordt als je een duur cadeau krijgt…
  (ik heb geen ervaring met oudere kinderen, maar die weten meestal al wel dat sint niet echt bestaat).

  Nadat ik je blog last, schoot me het volgende in mijn hoofd: tweedehands! Begin nu alvast op marktplaats ed te snuffelen. Ik heb vorig jaar een heleboel duplo kunnen kopen voor een leuke prijs. Dus het leken dure schoencadeautjes, maar het was dat helemaal niet. Nu was die toen 2,5 dus het besef van Sint was dr ook nog niet zo heel erg. Dat komt nu pas 🙂
  mevr. Gewoontjes plaatste onlangs… Minimoestuin: oogst…?!My Profile

 3. Wij kregen ook nooit dure cadeaus, kon ook niet natuurlijk als je 16 kinderen hebt die iets willen..haha.. 🙂
  Mijn nicht heeft 4 kinderen en ze zit in de bijstand. Maar ze weet er altijd iets leuks van te maken en daarnaast weten de kinderen dat niet alles zomaar kan, ook niet van Sinterklaas. Dat hebben ze nooit erg gevonden. De oudste weet al ’n aantal jaren dat sint niet bestaat maar de drieling niet. Daarvan heeft mijn nicht er dit jaar 2 verteld dat ie niet bestaat. De derde begrijpt dat niet , zit op een speciale school en daar begrijpen de meesten dat niet.
  Maar om ’n lang verhaal kort te maken: Zij kocht het hele jaar door alvast kleine dingen bij de kringloop. Dan kon ze voor weinig best veel kopen waar de kinderen heel blij mee waren,
  hetiszoalshetis plaatste onlangs… Doe es ff gek zeg!My Profile

 4. Meen je dit nu serieus? Een goedkoper Sinterklaas feest maak je toch zelf, daar hoef je toch anderen niet in te bewegen? Ik snap niets van mensen die dure cadeaus kopen omdat andere kinderen ook dure cadeaus krijgen. Wij hebben 3 kinderen, en hoewel we makkelijk dure cadeaus kunnen betalen, hebben we een gouden regel: something they want, something they need, something to wear, something to read. En dat betekent zelfs geen 4 cadeautjes per kind, want soms krijgen we ook een familie-cadeau (dit jaar wordt het denk ik Lego).
  Ik hoor eerlijk gezegd nooit iemand klagen dat het Sint-feest te duur wordt. Het is zo duur als je het zelf maakt!
  Bianca-MamaWijs plaatste onlangs… Een nee-nee sticker op de tvMy Profile

  • Nou, het is meer bedoeld als nadenkertje… Als iedereen maar doorgaat met dure cadeautjes te kopen omdat dat nou eenmaal zo hoort, dan kun je er in mijn ogen beter mee stoppen en anderen gaan voorleven dat het ook goedkoper kan 🙂

   Overigens vind ik jullie gouden regel een goede, die ga ik later denk ik ook aanhouden 🙂

 5. Ze hebben hier nooit dure cadeautjes gekregen ook niet toen het nog wel kon.
  Ik heb met de sint afgesproken dat ik geen uber verwende kinderen wil.
  En met de kerst kopen of maken we dingen voor elkaar ik heb tegen die man gezecht dat we alleen aan sinterklaas doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge