Word een echte pinpas-boeddha

boedhaHeb jij enig idee hoe vaak je per week je pinpas tevoorschijn haalt? Meestal gaat pinnen heel onbewust. Op de automatische piloot haal je de pinpas door het apparaat, toetst je pincode en sluist zo je geld door naar een bedrijf. Mindfulness kan helpen om bewuster te pinnen én op die manier geld te besparen.

Op de automatische piloot

Pas op het moment dat je een nieuwe pincode krijgt merk je pas hoe automatisch je pint. Elke keer weer moet je erover nadenken wat je nieuwe pincode was en soms tik je zelfs per ongeluk de oude nog in! Al snel raak je gewend aan je nieuwe pincode en vanaf dat moment gaat het pinnen weer zonder erbij na te denken. Je staat er zelfs haast niet bij stil dat je écht geld aan het uitgeven bent… pas op het moment dat je een keer inlogt bij het internetbankieren kom je erachter hoeveel geld je hebt uitgegeven!

Betaalpijn

Betaalpijn is de pijn die je voelt als je afscheid moet nemen van geld. Betaalpijn is het grootste als je met contact geld betaalt en het kleinste als je pint of met de creditcard afrekent. Wanneer je contant betaalt kun je namelijk nooit onbewust geld uitgeven. Je moet dan heel bewust het geld uittellen én goed opletten of de verkoopster voldoende geld teruggeeft. Met pinnen ligt dit anders; een pinpas is maar een stukje plastic en je hoeft alleen maar even te kijken of het bedrag op het schermpje klopt.

Altijd contant betalen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om voortaan alleen nog maar met contant geld te betalen, maar dit is niet altijd haalbaar. Maar hoe kun je er dan wél voor zorgen dat je bewuster omgaat met je pinpas?

  • Maak een ritueeltje van het in de rij staan. Bedenk je hoeveel de producten in je mandje kosten en hoeveel tijd je daarvoor moet werken. Je zult merken dat je daardoor vaak al dingen wilt gaan terugleggen.
  • Probeer bewuster te pinnen. Houd je aandacht erbij en tik niet zonder erbij na te denken je pincode in.
  • Doe maar één ding tegelijk. Wees dus met je volle aandacht bij het pinnen.
  • Je kunt bij sommige banken een plaatje op je pinpas laten drukken. Om jezelf eraan te herinneren dat je aandachtig wilt pinnen kun je een plaatje van jouw spaardoel of juist van muntgeld op je pinpas laten zetten. Zo wordt je elke keer als je de pinpas pakt eraan herinnert dat je er bewust mee om dient te gaan.
  • Als je geen plaatje op je pinpas kunt laten drukken kun je ook kiezen voor een beschermhoesje voor je pinpas, om je op die manier te herinneren aan je belofte om aandacht te pinnen.

Wordt een pinpas-boeddha!

Door mindfulness toe te passen tijdens het winkelen zul je merken dat je minder uitgeeft, maar meer voldoening haalt uit de dingen die je wél hebt gekocht. En het geld dat je overhoudt kun je uitgeven aan de dingen die écht belangrijk voor je zijn. Zo wordt je een echte pinpas-boeddha…

 

Meer lezen?

[bol_product_links block_id=”bol_511f5325cba89_selected-products” products=”1001004007506549,1001004011507589″ name=”mfn” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge