5 kleine gewoontes waar je geld mee kunt besparen

koffieBesparen zit hem niet altijd in de grote, eenmalige dingen. Juist door kleine aanpassingen in je gedrag kun je op langere termijn veel geld besparen. Positief Besparen zet 5 makkelijke, kleine gewoontes op een rijtje waarmee je elke keer weer een klein beetje geld kunt besparen.

Kleine gewoontes

Kleine gewoontes kunnen veel invloed hebben op je dagelijks leven én op je budget. Eenmalig een dure camera kopen kan je op termijn minder geld kosten dan elke dag dat bekertje koffie op het station. Omdat het zo geleidelijk gaat, merk je haast niet hoeveel geld je uitgeeft aan dit soort dingen, maar als je het gaat doorrekenen schrik je jezelf een hoedje!

Zo had Sander, mede-oprichter van Positief Besparen, de gewoonte om 3 keer per week naar de Starbucks te gaan voor een tall hazelnut not fat latté. Dit kostte hem 3 euro per keer. Oftewel: 9 euro per week, en zelfs 468 euro per jaar! Dat was even schrikken! Nu heeft Sander het Starbucks-bezoek teruggebracht naar eens per maand en geniet daar eigenlijk meer van dan vroeger.

1. Neem je eigen lunch mee naar het werk

Lunch jij dagelijks met een broodje kaas en een bekertje melk uit de bedrijfskantine? Door zélf een lunchpakketje te maken kun je veel kosten besparen. Zelf je lunch klaarmaken hoeft niet eens veel tijd te kosten; als je elke week een half uurtje de tijd neemt om 5 lunchpakketjes te smeren en in de vriezer te leggen, ben je voor de hele week voorzien van een gezonde, goedkopere lunch!  De besparing kan oplopen tot enkele tientallen euro’s per maand.

2. Bewaar je bonnetjes

Het gebeurt heel vaak dat je iets koopt en dat het een week later in de aanbieding is. Bij veel bedrijven geldt een omruil-termijn van 30 dagen, maar dan moet je wél de bonnetjes bewaren! Maak er dus vanaf nu een gewoonte van om je bonnetjes goed te archiveren totdat je het product hebt gebruikt. Dit kan je ook veel geld besparen.

3. Zet apparaten uit

Maak er een gewoonte van om apparaten uit te zetten zodra je ze niet meer gebruikt. Of het nu gaat om lampen, de radio of de oplader van een mobiel, zodra je ze niet gebruikt of een langere tijd niet in de kamer aanwezig bent, kunnen ze uit. Hiermee kun je flink besparen op de energie-rekening! Hetzelfde geldt natuurlijk voor de kraan tijdens het tandenpoetsen 😉

4. Koop cadeautjes

Vanaf nu laat jij je niet meer verrassen door verjaardagen! Door de koopjes in de gaten te houden en er op tijd bij te zijn hoef je nooit het volle pond te betalen voor cadeautjes, maar heb jij wél altijd de leukste presentjes!

5. Zorg voor een opvouwbaar tasje

Steeds meer bedrijven vragen geld voor een plastic tasje. Dit laten wij ons natuurlijk niet gebeuren! Om te voorkomen dat je geld moet uitgeven aan zoiets nutteloos zorg je er voortaan voor dat je een opvouwbaar, stoffen tasje in je jaszak hebt. Op die manier hoef je nooit meer geld te verspillen omdat je de boodschappentas bent vergeten!

 

Welke kleine bespaargewoontes kennen jullie nog meer??

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “5 kleine gewoontes waar je geld mee kunt besparen

 1. Ik moet voor mijn werk veel rijden, vroeger kocht ik dan altijd drinken en eten bij een benzinestation. Hartstikke stom natuurlijk, wat dat is echt heel erg duur.

  Tegenwoordig neem ik niet alleen brood mee, maar ook drinken. Op jaarbasis scheelt dit mij echt honderden euro’s

  • Dat scheelt zeker! Bij de benzinepomp is het vaak helemaal duur; tenslotte heb je daar weinig keuze als hongerige consument onderweg 🙁 Daar maken de benzinepomp-houders flink gebruik van…

 2. De verwarming standaard een graad lager dan je normaal doet (en op 15 graden ’s nachts, als je toch op bed ligt) scheelt ook een hoop zonder dat je er echt iets van merkt.

 3. Mijn vriend en ik hadden de gewoonte om steeds als we onderweg een MacDonalds tegenkwamen, even te stoppen voor een wrap of een milkshake (of allebei). Maar nu hebben we besloten dat we er dit jaar niet zoveel geld meer aan uit gaan geven. Maximaal één keer in de maand en dan ook nog maximaal 50 euro in totaal voor dit jaar, dat lijkt ons meer dan genoeg! Doordat we het budget hiervoor zo beperkt houden, kunnen we hetzelfde bedrag dat we wel uitgeven, ook aan een goed doel geven.

 4. Als ik een dagje uit ga kijk ik altijd even waar ter plaatse de dichtstbijzijnde supermarkt zit.
  Daar haal ik dan een lekker broodje en wat te drinken voor tussen de middag.
  Op een bankje aan het water geniet ik daar meer van dan op een ongemakkelijke stoel in een druk restaurantje

 5. Wat de cadeautjes betreft is dat een tip waar je toch wel mee moet oppassen is mijn ervaring. Soms koop je iets wat je vervolgens vergeet te geven of blijkt het in de praktijk helemaal niet de kast uit te komen omdat het eigenlijk net het verkeerde item is.

  Wat ik heb gedaan is met een paar goede vriendinnen en familieleden afspreken dat we elkaar geen cadeaus meer geven, maar iets samen doen. Met de een ga ik naar de film, de jarige bepaalt, de ander betaalt. Met de ander ga ik gezellig winkelen, de jarige wordt getrakteerd op de koffie met gebak. Of gewoon een lange wandeling ergens, de jarige wordt opgehaald en naar de plek van de wandeling gereden (bos, zee). Zo heb je een leuke (mid)dag of avond met zijn tweetjes; dat komt er anders in ieders drukke bestaan zo weinig van.

 6. oplappen van broeken, tja… ik doe hier ook niet andres met een actief knulletje haha (zie een paar blogposten terug). Ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht om iets te haken maar ik denk ook dat dat bij hem (9 ) echt goed ontvangen wordt, de tijd van plaatjes op de knie zijn we ook voorbij. Ik heb het dus andres opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge