Besparen op energie en water? 5 slechte gewoontes om mee te stoppen!

lampjeNet begonnen om de stroom-, gas- en waterrekening omlaag te krijgen? Dan kun je vast nog wel wat hulp gebruiken. Door te breken met de volgende 5 slechte gewoontes maak je al een goed begin met het besparen op energie en water!

Energie besparen

Als je gaat besparen op energie geldt: vele kleintjes maken één grote. Door een hoop kleine veranderingen aan te brengen kun je in totaal flink besparen op de kosten. Helaas is er geen ‘grote klapper’ op energie-gebied waarmee je direct honderden euro’s bespaart (was het maar zo!) maar door met de onderstaande gewoontes te breken maak je een goed beginnetje om geld te besparen.

1: Apparaten op stand-by laten staan

Apparaten die op stand-by staan lijken weinig stroom te verbruiken, maar als je dit allemaal bij elkaar optelt, kan het toch flink aantikken. Dit noemt men ‘sluipverbruik’. Zorg er dus voor dat je de televisie, DVD-speler, spelcomputer, printer, computer en decoder helemaal uitzet voordat je naar bed gaat. Op die manier kun je ongeveer €3 per maand besparen op de energie-rekening! Geen zin om elke avond alle apparaten uit het stopcontact te moeten trekken? Hier zijn speciale stand-by-killers voor te koop, waarmee je met één druk op de knop alle apparaten tegelijk kunt uitzetten.

2: Water laten lopen tijdens het tandenpoetsen

Veel mensen laten de kraan lopen terwijl ze hun tanden poetsen. Op die manier verspil je een hoop water en dus geld. Nu is water niet extreem duur, maar toch: elke euro telt en het is gewoon zonde om elke dag 4 minuten lang water weg te laten stromen zonder er gebruik van te maken.

De besparing? 2 minuten tandenpoetsen met de kraan open kost ongeveer 10 liter water (afhankelijk van het type kraan en hoe hard je het water laat stromen). Als je elke dag 2 keer je tanden poetst kost dit dus 20 liter water per dag, oftewel 7300 liter water per jaar. Je kunt hiermee €10 per jaar besparen. Als je met meerdere mensen in huis woont kun je er natuurlijk nog meer mee besparen!

3: Lang douchen

Lang douchen is heerlijk, maar kost veel water én energie!  Hoeveel het precies kost is afhankelijk van de manier van water verwarmen; water verwarmen met een gasboiler is goedkoper dan met een elektrische boiler. 10 minuten douchen kost gemiddeld €0,40. Als je dit weet te verkorten naar 5 minuten per dag douchen bespaar je dus €0,20 per keer! Dit kan (zeker in grote gezinnen) een flinke besparing opleveren op jaarbasis. Per persoon levert het een besparing op van €72 als je dagelijks doucht.

4: Handdoeken maar één keer gebruiken

Gooi jij altijd je handdoek na één keer gebruiken in de was? Dit betekent dat je alleen al voor de handdoeken vaker een wasmachine aan moet zetten dan nodig. Een handdoek kun je makkelijk twee keer gebruiken; je bent tenslotte schoon na het douchen, dus vies wordt de handdoek niet! Alleen een beetje nat! Als je de handdoek uithangt kun je hem de volgende dag prima nog een keer gebruiken. Ook hier geldt: hoe meer mensen in je huis hieraan meedoen, hoe groter de besparing. In je eentje kun je er zeker één tot twee wasjes per maand mee besparen. Hiermee bespaar je water, stroom én wasmiddel.

5: Apparaten aan laten staan als je er niet bent

Of het nu gaat om een radio, een lamp of een televisie: het is grote onzin om ze aan te laten staan als je er niet bent. Toch zal het je nog verbazen hoeveel mensen dit doen (of misschien ben je zelf wel één van deze mensen en verbaast het je helemaal niet!) Natuurlijk is het handig om een lampje te laten branden als je op vakantie bent; dit schrikt inbrekers af, maar om altijd de lampen in het hele huis te laten branden is zonde van het geld.

Je hoeft het natuurlijk ook niet in het extreme te trekken: als je even naar het toilet gaat kun je best even de televisie aan laten staan! Zoek hierin naar een tussenweg die voor jou werkt en waar je geld mee kunt besparen!

 

[bol_product_links block_id=”bol_523ac3102006d_selected-products” products=”1001004005982399,1001004002814711″ name=”energie” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Uiteraard zijn er nog legio andere mogelijkheden om te besparen op de energie- en waternota. Op internet en in speciale bespaarboeken zijn enorm veel tips te vinden. Welke tips heb jij voor medelezers?

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Besparen op energie en water? 5 slechte gewoontes om mee te stoppen!

  1. Ik werk goed aan 4 en 5: ik gebruik per week 2 a 3 handdoeken en ik douche elke dag en doe altijd lampen en apparaten uit als ik er klaar mee ben. Puntje 3 vind ik daarentegen lastig: douchen gebruik ik om wakker te worden dus denk dat ik er toch 10 minuten onder sta per keer. Oeps… Al was ik mijn haar tegenwoordig wel minder vaak (3x per week ipv elke dag). Dat scheelt niet alleen douchetijd, maar ook shampoo!
    Vooral nummer 1 is lastig. Ik kom bijv niet bij de stekker van de magnetron of de oven. En ook opladers blijven vaak in het contact zitten.. Daarnaast hebben we nog een heel systeem met harde schijven, netwerken etc die altijd aan moeten blijven omdat je anders elke keer de boel opnieuw moet programmeren.

    • Minder lang douchen vind ik zelf ook lastig, hoor 😉 Maar stel dat het maar de helft van de keren lukt, dan heb je toch alweer wat bespaart… Misschien wel wat minder dan wanneer het elke dag lukt, maar toch: bespaart is bespaart 🙂

      En de oven blijft hier ook altijd op standby staan…. Het is jammer, maar met inbouw-apparatuur kun je helaas niet overal bij… 🙁

  2. Hier nog een slechte doucher, de heren hier kunnen het wel snel, maar ik vind het gewoon zooo lekker 🙂 We hebben wel een spaardouche, dat is nog wat nietwaar? En we hebben een staande lamp voor buiten op zonne- energie, die laadt overdag op en ’s avonds zetten we hem binnen voor wat sfeerverlichting. Ook wb verwarming besparen we wel omdat we eerder even een fleece dekentje over ons heengooien en dikke sokken dan de verwarming aan zetten.

  3. Goeie tips zeg! Een tip van Milieucentraal is bv. een douchemeter. Deze houdt bij hoe lang je aan het douchen bent en wanneer de tijd ‘om’ is, waardoor je er even aan herinnert wordt om een minuutje minder lang te douchen. Een waterbesparende douchekop helpt inderdaad ook al flink. Het is binnenkort (14-21 okt) week van de energierekening, dan krijg je veel tips en weetjes over geld besparen op je energieverbruik. Bijvoorbeeld, hoe je gemakkelijk kunt checken of je een spaardouche hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge