De Euroshopper-challenge

labHoeveel geld kun je besparen, als je maar één verandering doet in je boodschappen-gedrag? Positief Besparen test het de komende maanden voor jullie uit! De eerste verandering die wij hebben getest is ‘alleen nog maar Euroshopper en andere basismerk-producten kopen’. We noemden dit experiment de Euroshopper-challenge en hebben dit de hele maand juli volgehouden!

De regels van ons experiment

Eigenlijk was er maar één regel bij dit experiment: koop van alle producten die op je boodschappenlijstje staan het basismerk. Dit kan dus Euroshopper zijn, maar ook C1000 basis of een ander basismerk van een reguliere supermarkt. Als er geen product was van het basismerk, dan kozen we voor het huismerk. Pas als dat er ook niet was, was onze laatste optie een A-merk – of niet kopen.

We hebben ons verder aan ons vaste ‘boodschappengedrag’  gehouden. We hebben geen speciale budget-recepten geprobeerd en zijn ook niet vaker dan anders naar de Lidl of Aldi gegaan, omdat dit de resultaten van de test zou kunnen beïnvloeden.

De uitvoering

Direct vanaf de eerste dag zijn we begonnen om alleen nog maar basisproducten te kopen. Het enthousiasme over deze basisproducten was wisselend. Sommige dingen vonden we erg lekker, andere producten totaal niet. De meest opvallende conclusies hebben we voor jullie op een rijtje gezet:

Suikerrijk

Wat ons erg opviel bij het uitproberen van de diverse producten, was dat sommige etenswaren een stuk meer suiker bevatten dan de A-merk variant. Als je bijvoorbeeld de voedingswaarde van Euroshopper pindakaas vergelijkt met de voedingswaarde van calvé pindakaas, dan valt direct op dat er veel meer suiker en koolhydraten in de variant van Euroshopper zitten. Niet zo gezond, dus!

Met een beetje fantasie…

Sommige producten lijken heel erg op de A-merken, maar dan blijkt dat er tóch net iets anders in zit. Een voorbeeld hiervan zijn de chocoladevlokken van AH basis. Dit is geen échte chocolade, maar cacao-fantasie! Desondanks was het pak binnen de korste keren leeg… Want het was tóch wel lekker!

Net echt, maar dan voor minder geld!

Bij sommige producten merk je weinig of geen verschil in kwaliteit. Zo smaakt de drinkyoghurt van C1000 basis net zo lekker als die van Fristi, alleen kost het de helft! En de glasspray van Euroshopper is zelfs ruim 3 keer goedkoper, maar maakt even goed schoon als Glassex! Dat zijn nog eens flinke besparingen! Waar je jezelf ook nooit een buil aan kunt vallen zijn producten als suiker, bloem of rijst. Deze producten zijn net zo goed als de A-merken!

Nooit meer!

Natuurlijk waren er ook een aantal producten die het ‘net niet’ of zelfs ‘écht niet’ waren! De grootste tegenvaller vond ik de ketchup van het Euroshopper-merk. Hier zit heel weinig smaak aan. Mijn man vond de muesli verschrikkelijk. Besparen moet wel leuk blijven, dus zullen we deze producten niet meer meenemen volgende keer.

Alles lijkt op elkaar! 

Als laatste conclusie merkten we dat het wel belangrijk is om op te letten als je alleen basismerk koopt. Omdat de verpakkingen van de verschillende basisproducten zo op elkaar lijken neem je al gauw iets verkeerds mee. Zo kwamen we een keer thuis met zoetzure saus, terwijl we dachten dat we pastasaus hadden gekocht!

Hoeveel hebben we bespaard?

Uiteindelijk hebben we deze maand €84 minder uitgegeven dan we normaal gesproken aan boodschappen besteden. Dit is toch wel een flinke besparing, waar we niet eens zoveel moeite voor hoefden te doen. We kunnen deze aanpassing dus zeker aanraden aan mensen die geld willen besparen op de boodschappen!

Volgende challenge

Ook komende maand willen we weer een boodschappen-challenge houden. Dit keer gaan we proberen om net als Teunie Luijk-Bakker, schrijfster van het boek Dat doen we zelf wel, zoveel mogelijk zonder kant-en-klaar te leven en dus zoveel mogelijk zelf te maken. Te denken valt aan zaken als:

  • Zelf de groentes snijden, in plaats van voorgesneden groentes halen
  • Zelf kaas raspen, in plaats van geraspte kaas kopen
  • Zelf sausjes maken met kruiden, in plaats van wat melk bij een poedertje te gooien.
  • Zelf vegetarische hamburgers maken

Via Twitter en Facebook zullen we jullie regelmatig op de hoogte houden en vertellen wat we deze maand hebben gegeten. Aan het eind van de maand zullen we dan op de website weer laten weten hoeveel we hebben bespaard en of we het een aanrader of een afknapper vonden.

Doen jullie mee komende maand? 🙂

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “De Euroshopper-challenge

  1. De euroshopper muesli was vroeger goed. Het heette toen vruchtenmuesli en er zaten nootjes, gedroogde vruchten en stukjes gedroogde banaan in. Ik heb geklaagd bij de AH toen hij niet meer te krijgen was en kreeg een mailtje dat ze niet genoeg ruimte in de schappen hadden voor alle varianten maar dat vind ik lariekoek want ze hebben de gevulde variant vervangen door de kale 🙁 Ik koop hem niet meer.

  2. Pingback: Besparen op de boodschappen: onze 5 meest geslaagde experimenten | Positief Besparen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge