De maandelijkse geld-check-up

bloemDe eerste dag van de maand is altijd een mooi moment om een nieuw begin te maken met je financiële voornemens. Positief Besparen helpt je met een stappenplan om je geldzaken vandaag nog wat meer te ordenen… en steeds meer geordend te houden!

Een maandelijkse check-up

Niet iedereen vindt het prettig om dagelijks met geldzaken bezig te zijn. Toch is het wel heel belangrijk om overzicht te houden. Dit kan je doen door middel van een maandelijkse grote check-up. En wij hebben een stappenplan voor je hoe je dat kunt aanpakken!

1. Check je saldo

Check het saldo van je betaalrekening(en) en van je spaarrekening(en). Sta je ergens in het rood? Is je salaris al binnengekomen? Hoe gaat het met je spaardoelen? Lig je op schema? Zijn er stappen die je deze maand moet nemen om ervoor te zorgen dat je er volgende maand financieel gezonder voor staat? Zet goed voor jezelf op een rijtje hoe je ervoor staat en wees hierbij vooral eerlijk tegen jezelf!

2. Orden je betalingen

De volgende stap is om te controleren waar je geld deze maand naartoe is gegaan. Hier kan je een boekhoud-programmaatje zoals Afas Personal voor gebruiken, maar je kunt het ook voor jezelf in een spreadsheet zetten. Zijn er zaken waar je meer geld aan hebt uitgegeven dan je had gepland? Zijn er dingen waar je komende maand extra op wilt letten, bijvoorbeeld minder geld uitgeven aan uit eten gaan? Zet deze voornemens voor jezelf op een rijtje.

3. Maak doelen voor jezelf

Nu is het belangrijk om op basis van de gegevens die je hebt realistische doelen te maken. Een aantal voorbeelden van dit soort doelen zijn:

 • Ik wil deze maand 200 euro extra sparen
 • Ik wil ervoor zorgen dat ik eind van deze maand niet meer rood sta
 • Ik wil deze maand 100 euro minder uitgeven aan boodschappen
 • Ik wil een extra aflossing doen om sneller van mijn schulden af te komen

4. Maak een planning

Nu je weet wat je saldo is en wat je doelen zijn, kun je een planning gaan maken. Begin met het opschrijven van je inkomsten en de vaste lasten: huur of hypotheek, energierekeningen, telefoonrekening, water, het afbetalen van schulden… Deze rekeningen zijn vaste bedragen en daar heb je dus weinig invloed op.

Vervolgens verdeel je het geld dat overblijft over verschillende posten waar je wél zelf invloed op hebt: boodschappen, sparen, uitgaan enzovoort. Hou hierbij rekening met de doelen die je jezelf hebt gesteld voor deze maand. Reserveer ook geld voor onverwachte uitgaven; je kan nog zo goed inplannen, maar er kan altijd iets gebeuren dat je niet had verwacht!

5. Hou je aan de planning

Om je aan de planning te houden kun je verschillende tactieken toepassen:

 • Verschillende envelopjes met geld voor de verschillende soorten uitgaven en dan het principe op= op hanteren
 • Regelmatig je uitgaven bijhouden via een boekhoudprogramma of via een huishoudboekje
 • Je uitgaven bijhouden op je telefoon
 • Een budget per dag vaststellen en dan per dag niet meer dan dat uitgeven

Maanden worden jaren…

Als je elke maand aan het begin van de maand een soort begroting maakt met dit stappenplan dan zullen de maanden vanzelf jaren worden en zul je merken dat je steeds meer grip op je financiële situatie krijgt. Veel succes!

[bol_product_links block_id=”bol_51309226291d3_selected-products” products=”1001004007113398″ name=”plan” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “De maandelijkse geld-check-up

 1. Wat heb ik het dan toch makkelijk.
  Jaren geleden heeft iemand voor me uitgerekend wat mijn vaste lasten zijn, wat ik overhoud, en wat ik per week max. mag gebruiken voor boodschappen en dergelijke, opdat ik elke maand nog wat reserve kon houden voor onverwachte uitgaven.
  Elke week haal ik dat vaste bedrag, en als het op is, is het op.
  Hou ik wat over dan gaat dat in een potje en kan daar in een dure week weer wat uitgesoupeerd worden, of ik trakteer mezelf op een uitje of zo.
  En het werkt nog steeds.
  Ik heb er geen omkijken naar.
  Ik hoef geen boekhouding bij te houden, sta nooit meer rood en kom niets te kort.
  En dat zonder riant inkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge