De slimme meter – ins and outs

lampje2De slimme meter is, ondanks dat het even wat stiller is rondom dit onderwerp, nog steeds in opmars. Tussen 2013 en 2018 is het de bedoeling dat 80% van de huishoudens zo’n slimme meter krijgen. Maar wat is het precies en wat kun je ermee al consument en vooral als consuminderaar? Positief Besparen heeft het voor je uitgezocht!

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een energiemeter die op afstand uit te lezen is. Dit op afstand uitlezen gebeurt met een systeem dat te vergelijken is met GPS. Hoe vaak het uitlezen gebeurt en hoe daarmee om wordt gegaan, hangt af van wat je afspreekt met de energie-leverancier. Sommige leveranciers bieden een service dat je door middel van allerlei grafieken je energie-verbruik van dag tot dag inzichtelijk kunt maken, maar dit is per leverancier en zelfs per gebied verschillend.

Als er geen andere afspraken zijn gemaakt, krijgt de leverancier minstens eens per 2 maanden de standen door van de beheerder van de meter. Op basis van deze standen kunnen ze een verbruiksadvies opstellen. Dit is echter (nog) niet verplicht.

Een slimme meter wordt niet geplaatst door de energieleverancier, maar door de netbeheerder. Een netbeheerder is een regionaal bedrijf die gaat over de elektriciteitskabels en de meters. Een aantal voorbeelden van netbeheerders zijn Enexis, Liander en Stedin.

Voordelen van de slimme meter

Een slimme meter heeft een aantal voordelen:

1. Ze zijn minder gevoelig voor storingen in het omschakelen tussen dag- en nachttarief. Als je gebruik maakt van het dubbele tarief, hoef je jezelf geen zorgen meer te maken dat de meter niet goed omschakelt tussen deze twee tarieven. De slimme meter wordt stipt op tijd omgeschakeld door een signaal dat via de satelliet wordt verstuurd. Let wel op! Dubbeltarief hoeft niet altijd goedkoper te zijn!

2. De meterstanden worden dagelijks op afstand uitgelezen en opgeslagen bij de netbeheerder. Zij kunnen de standen terugzien. Dus als je twijfelt over de standen op de meter, dan kan de netbeheerder kijken wanneer het verbruik is gestegen.

3. Als derde voordeel geeft de slimme meter zelf een seintje als er een defect optreedt. De netbeheerder stuurt dan een brief om een afspraak te maken. Dit gaat allemaal automatisch. Je hebt dus eigenlijk geen omkijken naar de meter.

4. Een slimme meter is ook direct een teruglevermeter. Dit houdt in dat de meter ook telwerken heeft voor teruggeleverde energie. Als je ooit zonnepanelen wilt laten plaatsen, dan komt dit goed van pas!

5. Bij veel leveranciers kun je meedoen met een computer-programmaatje, waarmee je het gebruik kunt monitoren en vergelijken met andere huishoudens. Door regelmatig in te loggen kun je zien of je op de goede weg bent met het besparen van energie. Dit kan uiteindelijk leiden tot een lagere jaarnota. Kun je direct zien of alle kleine veranderingen inderdaad helpen!

Nadelen van de slimme meter

De slimme meter heeft ook wat nadelen:

1. Er  is altijd een klein risico dat de gegevens gehackt worden. Op die manier kunnen allerlei privé gegevens over het verbruik van gezinnen op straat komen te liggen. Dit kan interessante informatie zijn voor criminelen, die zo precies kunnen zien wat voor leefritme jij aanhoudt en of je toevallig al drie weken op vakantie bent en dus geen stroom hebt gebruikt.

2. De meter kan op afstand worden afgesloten. Dit kan een nadeel zijn als je een betalingsachterstand hebt. Je wordt dan sneller afgesloten dan wanneer je een ouderwetse meter in de kast hebt hangen waar een monteur bij langs moet komen om hem af te sluiten.

3. Er gaan stemmen op om voortaan de rekeningen niet meer te baseren op 12 gelijke, maandelijkse voorschot-nota’s, maar gewoon per maand af te rekenen wat je díe maand verbruikt hebt. Dat betekent dat je in de zomermaanden goedkoper uit bent, maar in de winter méér moet betalen. Dit kan een nadeel zijn voor mensen die moeite hebben om geld opzij te leggen voor dit soort uitgaven. Bovendien is het dan elke maand onzeker hoeveel je moet betalen. (Overigens zijn dit nog plannen! Dit is dus nog lang niet écht aan de orde, maar slimme meters maken dit wel mogelijk)

Besparen dankzij de slimme meter?

Met een slimme meter kun je zeker wel wat geld besparen. Doordat de standen dagelijks worden uitgelezen kun je met weinig moeite zien op welke dagen je de meeste energie verbruikt en hier stappen op ondernemen. Vooral mensen die, net als ik, gek zijn op grafiekjes en (in dit geval) dalende lijntjes, kunnen hier veel motivatie uithalen. Ook is het visuele aspect van de grafieken erg handig als je kinderen hebt; zij kunnen dan ook betrokken worden bij het verlagen van de energie-rekening.

Wil jij een slimme meter?

Slimme meters worden momenteel op projectbasis geplaatst. Je kunt er ook voor kiezen om hem zelf al aan te vragen, maar dit kost wel geld. Hoe dan ook is het de bedoeling dat de meter binnen 5 jaar word in elk huishouden wordt geplaatst, dus ik zou zeggen: gewoon even geduldig afwachten, want het is zonde om er nu voor te betalen als je hem over een paar jaar gratis kunt krijgen!

Wie heeft er al een slimme meter? En wat zijn jullie ervaringen hiermee?

Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “De slimme meter – ins and outs

 1. Hoe is de verbinding en daarmee bedoel ik, is dit een apparaat met staling die te vergelijken is met WiFi? Dan hoef ik dat echt niet in mijn huis! Trouwens… dag- en nachttarief hebben we niet, en zonnepanelen staan op de wensenlijst ná dubbelglas met vervanging van de kozijnen, dus terugleveren is nog een utopie hier…

  • Hoi Danielle – ik (Sander) heb het eventjes voor je uitgezocht. De slimme meter communiceert door middel van GPRS met de netbeheerder. Het GPRS netwerk is bovenop het GSM netwerk gebouwd, en maakt gebruik van dezelfde frequenties als je mobiel. De straling van dit netwerk is sowieso aanwezig als je bereik hebt met je mobiele telefoon.

   Wanneer er van tarief gewisseld wordt kan op verschillende manieren geregeld zijn. De meest voorkomende is een bepaalde wisseling in de frequentie van de stoom die geleverd wordt, wat door de meter opgepikt kan worden, of een interne klok (binnen het verzegelde deel) in de meter.

  • Helaas worden er nog zat mensen afgesloten in de winter. Wel gelden er inderdaad strengere regels voor het afsluiten dan in de zomer, maar als het boven de 0 graden is mogen ze je gewoon afsluiten.

 2. Je zegt: “Een slimme meter is ook direct een teruglevermeter. Dit houdt in dat de meter ook telwerken heeft voor teruggeleverde energie.”

  Maar dat doet een ouderwetse draaischijf-meter ook. Die draait terug. Dus er is een 1:1 verhouding tussen verbruik en levering.

  Daarentegen met een slimme meter geeft het energiebedrijf jou minder geld terug voor wat je levert.

  Dus wat ik ervan begrijp, moet je met zonnepanelen nooit en te nimmer een slimme meter nemen.

  • Wat je zegt, klopt deels…. 🙂

   Inderdaad, sommige ferraris-meters (meters met draaischijf) draaien inderdaad terug. Alleen zijn ze hier niet voor gemaakt en is er dus ook nooit getest of ze inderdaad het goede teruglever-verbruik meten. Ook zijn de gevolgen op lange termijn niet duidelijk; mogelijk zorgt het terugdraaien ervoor dat de meter op een gegeven moment niet goed meer functioneert.
   Verder ben ik in mijn werk bij de netbeheerder veel problemen tegengekomen met mensen die meer terugleverden dan ze verbruikten, waardoor ze alsnog veel gezeur kregen over de teruggeleverde stroom….
   Het kan dus wel, maar ik zou het niet echt aanraden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge