De vaste lasten samen verdelen (+excel bestand)

tomatenNivelleren. Een woord dat dankzij Mark Rutte een vieze bijsmaak heeft gekregen. Toch hoeft nivelleren niet altijd vervelend te zijn. Binnen een gezamelijk huishouden kan nivelleren soms juist een uitkomst zijn, waarbij de vaste lasten eerlijker verdeeld worden. Vooral als je net gaat samenwonen kan het zeker geen kwaad om er goed over na te denken hoe je de vaste lasten gaat verdelen.

 

Verschillende vormen van de vaste lasten verdelen

Er zijn verschillende manieren om de vaste lasten te verdelen als je gaat samenwonen. Ik noem hier een aantal van de meest gebruikte vormen:

Via een gezamelijke rekening

Beide partners laten hun salaris of uitkering op de gezamelijke rekening storten. Vervolgens worden alle vaste lasten hiervan betaald en wordt een gedeelte op de spaarrekening gezet. Het geld dat overblijft kan door beide partners worden uitgegeven.

Het grote voordeel van deze manier is dat beide partners compleet inzicht hebben in alle uitgaves. Het grote nadeel is dat je nooit een verrassing voor elkaar kunt kopen, omdat de ander kan zien wat je hebt uitgegeven. Bovendien, als één partner meer verdient dan de ander, dan betaalt hij naar verhouding een veel groter gedeelte van zijn salaris dan de partner die minder verdient.

Voorbeeld: Jan verdient 2.000 euro en Marie 1.000. De vaste lasten zijn 1.800 euro. Het bedrag op de vaste rekening is dus 3.000 euro. Na aftrek van de vaste lasten blijft er 1.200 euro over. Beide krijgen 600 euro op hun eigen rekening. Kortom: Jan heeft 1.400 euro aan de vaste lasten betaalt en Marie slechts 400. Een verschil van 1.000 euro!

De vaste lasten gelijk verdelen

Beide partners laten hun salaris op een eigen rekening storten. Van dit geld maken beiden een gelijk gedeelte over naar de gezamelijke rekening, waar de vaste lasten van kunnen worden betaald. Het geld dat overblijft kan men vrij besteden.

Voordeel hiervan is dat je elkaar nog eens kunt verrassen met een leuk cadeautje. Het grote nadeel kan zijn dat de ene partner meer geld overhoudt dan de andere. Vooral bij grote verschillen in salaris kan dit een probleem zijn.

In dit geval betalen Jan en Marie allebei 900 euro. Jan houdt vervolgens 1.100 euro over, maar Marie houdt maar 100 euro over. Dit is niet echt ‘eerlijk verdeeld’. Jan lijkt in dit voorbeeld toch wel erg van Marie te profiteren, omdat hij ontzettend veel geld overhoudt terwijl Marie maar 100 euro heeft om aan zichzelf uit te geven.

De vaste lasten verdelen op basis van het nivelleringsprincipe

Wanneer de partners erg in salaris schelen, kan nivelleren een oplossing zijn. In dit geval wordt gekeken hoeveel het gezamelijk inkomen is, en hoeveel procent van het gezamelijk inkomen de één verdient en hoeveel de ander verdient. Op basis van dit percentage worden de vaste lasten verdeelt.

Als we weer naar het voorbeeld van Jan en Marie kijken, dan hebben ze een gezamelijk inkomen van 3.000 euro. Marie verdient 33% van deze 3.000 euro en Jan 67%. Dus betaalt Marie 600 euro en Jan betaalt er 1.200. Marie houdt 400 euro over en Jan 800 euro. Dit is opzich een eerlijke verdeling; Jan verdient tenslotte ook meer dan Marie. Maar Marie houdt gelukkig ook nog genoeg geld over. 

Nivelleren hoeft dus niet slecht te zijn!

Nivelleren kan in een gezamelijk huishouden de meest eerlijke manier zijn om de vaste lasten te verdelen. De partner die het minst verdient hoeft ook iets minder bij te dragen, terwijl de partner die wat meer verdient tóch wat meer overhoudt van zijn geld. Op die manier vind ik persoonlijk het geld verdienen het eerlijkst.

Ook benieuwd hoe een genivelleerde verdeling van de vaste lasten er voor jullie uit zou zien? Met dit bestandje kun je het snel uitrekenen.  Druk op bestand en vervolgens op downloaden. Je kunt dan je eigen gegevens invullen en uitrekenen hoeveeel jij en je partner elk zouden moeten betalen als je gaat nivelleren.

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “De vaste lasten samen verdelen (+excel bestand)

 1. Mijn partner en ik hebben iedere maand wisselende inkomsten en om de gezamenlijke lasten zo eerlijk mogelijk te verdelen doen wij aan nivelleren, de formule die wij gebruiken is dezelfde als in de door u beschikbaar gestelde tool.
  Echter ben ik er nu achter gekomen dat wanneer je 2 maanden bij elkaar opteld de bedragen niet overeenkomen met dezelfde 2 maanden separaat.
  Hoe is dit te verklaren?

  Mvrg.

  Bos

  • Beste Bos,

   Bedankt voor je reactie. Vreemd dat het niet klopt als je de twee maanden bij elkaar optelt. We gaan het uitzoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge