De vervuiler betaalt: besparen op de afvalkosten

SONY DSCBesparen door minder afval te produceren, kan dat? In sommige gemeentes wel! In 37% van de gemeentes in Nederland worden de inwoners gemotiveerd om zo min mogelijk afval te produceren en zo hun afvalstoffenheffing te verminderen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om zo min mogelijk afval te produceren, zodat je zo min mogelijk hoef te betalen.

Afvalstoffenheffing

Afvalstoffenheffing. Een onderwerp waar je waarschijnlijk niet dagelijks aan denkt…. Maar wist je dat er wel 10 verschillende manieren zijn waarop de afvalstoffenheffing kan worden geïnd in Nederland?! Verschillende gemeentes hebben hier hun eigen manieren voor. In de ene gemeente moet je het afval verplicht in dure gemeente-zakken aanbieden. Hier geldt dus: hoe meer zakken je gebruikt, hoe meer je betaalt. In andere gemeentes betaal je een vast bedrag per persoon; elke persoon extra in het huishouden staat dan voor een extra ‘vervuilings-eenheid’.

Dit artikel bevat vooral tips voor mensen die betalen per zak, per gewicht of per volume. Aan een vast bedrag per jaar is helaas weinig te doen. Wel kun je jouw gemeente natuurlijk laten weten dat je graag zou willen dat ze overstappen op een eerlijker systeem waarbij degene die veel weggooit ook meer betaalt.

10 tips om minder weg te gooien

Om minder te gaan betalen voor de afvalstoffenheffing, moet je dus minder afval produceren. Hiervoor hebben wij de volgende tips:

 1. Scheid je afval zoveel mogelijk, want in veel gemeentes wordt alleen bij het restafval op het gewicht of volume gelet
 2. Gebruik een nee – nee sticker om ongewenste post en folders te voorkomen 
 3. Maak gebruik van herbruikbare artikelen zoals een lunchbox, wasbare luiers en een herbruikbare tas voor de boodschappen
 4. Potjes van de kruiden kun je opnieuw laten vullen bij een reformzaak, in plaats van dat je nieuwe potjes koopt en de oude weggooit
 5. Bedenk je voor je iets weggooit of je het misschien ook kan weggeven; eierdozen worden vaak op scholen gebruikt als verfbakjes. Misschien ken je iemand met een houtkachel die jouw tuinafval kan gebruiken.Probeer hierin creatief te zijn.
 6. Maak voor groenten- tuin- en fruitafval gebruik van een wormenbak. Zo hoef je dit nooit meer weg te gooien en krijg je er zelfs vruchtbare aarde voor terug.
 7. Koop grotere verpakkingen; hoe meer inhoud in één verpakking, hoe minder verpakkingen je uiteindelijk nodig hebt, en dus: minder afval!
 8. Werk met een weekmenu. Zo zorg je ervoor dat restjes worden opgemaakt en dat je geen eten hoeft weg te gooien.
 9. Kook afgepast of verzin een manier om de restjes de volgende dag in de maaltijd te verwerken, zoals bij de groentenquiche die wij eerder hebben geplaatst.
 10. Probeer kapotte apparaten of kleding te repareren en geef het een tweede leven in plaats van het weg te gooien.

[bol_product_links block_id=”bol_5256efa8792a8_selected-products” products=”1001004005653067″ name=”afval” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Geen invloed op de afvalstofheffing?

Als jouw gemeente ervoor kiest om de afvalstof-heffing te berekenen via een vast bedrag, dan lijkt het misschien of je weinig invloed hebt op dit bedrag. Toch kun je altijd je invloed uitoefenen door jouw mening aan de gemeente door te geven. Bijvoorbeeld door middel van deze brief die je kunt downloaden. Pas natuurlijk wel op dat je dat alleen doet als jouw gemeente inderdaad een vast tarief berekent! Anders komt het een beetje dom over 😉

 

Op welke wijze wordt bij jullie gemeente de afvalstofheffing berekend? En ben jij hier tevreden over? 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “De vervuiler betaalt: besparen op de afvalkosten

 1. Hier is men overgegaan tot ondergrondse containers voor grijs en groen afval door elkaar. Geloof maar dat er ook papier,plastic of kleding in gekieperd wordt. Niemand ziet dat. Afval scheiden is nog meer een zaak van zelfdiscipline geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge