Dubbeltarief hoeft niet goedkoper te zijn (+excel-bestand)

dubbelDoe jij de wasmachine ook alleen maar ’s nachts en in het weekend aan om geld te besparen? Lees dit artikel dan aandachtig door! Het kan namelijk zo zijn dat je helemaal niet goedkoper uit bent met het gebruiken van het nachttarief. Of misschien gebruik je juist enkeltarief en zou dubbeltarief wél goedkoper zijn voor je…. Positief besparen vertelt je alle ins and outs over de dubbeltariefmeter!

Dubbeltariefmeter

De dubbeltariefmeter is een meter met twee telwerken. Deze twee telwerken zijn ervoor bedoelt om de stroom tegen twee tarieven af te kunnen rekenen: het dagtarief en het nachttarief. Op deze manier proberen de stroom-producenten vraag en aanbod van stroom beter op elkaar af te stellen. Als iedereen alleen overdag alle apparaten aanzet en ’s avonds juist niet, is er overdag te weinig stroom voor alle huishoudens, terwijl er ’s nachts juist teveel is. Dit wordt voorkomen door mensen korting te geven als ze ’s nachts stroom gebruiken en juist wat meer te laten betalen overdag. Om dit goed te kunnen controleren is de dubbeltariefmeter uitgevonden.

Dagtarief of nachttarief?

Wanneer het dagtarief en het nachttarief gelden is per plaats verschillend. In de meeste steden geldt het dagtarief tussen 7:00 uur en 23:oo uur, en nachttarief tussen 23:00 uur en 7:00 uur. Daarnaast geldt het nachttarief ook de hele dag in het weekend en op erkende feestdagen, zoals Pasen, Pinksteren, Kerstmis en Koninginnedag.

Is dubbeltarief goedkoper dan enkeltarief?

Of je goedkoper uit bent met dubbeltarief hangt af van verschillende factoren:

  • Je verbruikspatroon: hoe meer je ’s nachts en in het weekend verbruikt, hoe eerder je voordeel hebt van dubbeltarief
  • De tarieven van je energieleverancier
  • Of je al een dubbele meter hebt. Zo niet, dan zul je die eerst moeten aanschaffen bij de netbeheerder en zal het dus sowieso niet goedkoper zijn.

Wil je snel weten of je goedkoper uit bent als je overstapt van enkeltarief naar dubbeltarief of andersom? Klik dan hier en vindt het uit! (Eerst downloaden en dan kun je het zelf invullen.) Succes!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge