Een rechtlijnig pleidooi voor de lineaire hypotheek

MoedasNu de overheid het verplicht heeft gesteld om af te lossen zijn er eigenlijk nog maar 2 hypotheekvormen mogelijk: de annuiteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Hierbij is de annuiteitenhypotheek het meest gangbaar; deze hypotheek zal dus ook het meest worden aangeraden door banken en tussenpersonen. Toch is de lineaire hypotheek ook zeker het overwegen waard!

 

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypotheek die je binnen de looptijd helemaal aflost. Je lost elke maand hetzelfde bedrag af, waardoor je elke maand een stukje minder rente hoeft te betalen. Het totale maandbedrag dat je betaalt daalt dus in een rechte lijn. Na dertig jaar, de looptijd van de hypotheek, is het huis helemaal afbetaald.

Welk maandbedrag kun je verwachten bij een lineaire hypotheek?

Om te weten hoeveel je per maand kwijt zou zou voor de lineaire hypotheek, zijn er een aantal variabelen waar je rekening mee moet houden:

  • Het (resterende) hypotheekbedrag
  • De (resterende) looptijd van de hypotheek in maanden
  • De rente die is afgesproken met de bank. Houdt er hierbij rekening mee dat het rentepercentage dat je hebt afgesproken op jaarbasis is, terwijl je rente betaalt per maand. Als je dus wilt weten hoeveel rente je per maand verschuldigt bent, bereken je eerst hoeveel je per jaar moet betalen en deelt dit vervolgens door 12.

Een rekenvoorbeeld:

Iemand heeft een hypotheek van 180.000 euro en moet hier nog 30 jaar, dus 360 maanden aan afbetalen. Hij betaalt dan elke maand 500 euro aan aflossing.

Daarnaast zal hij in het begin op jaarbasis 7200 euro aan rente moeten betalen; per maand is dit 600 euro. Het maandbedrag bij de start van de hypotheek is dus 1.100 euro. Maar omdat er elke maand 500 euro wordt afgelost zakt de rente ook elke maand. Bij elke 500 euro die de hypotheek zakt, zakt de rente met 20 euro per jaar. Oftewel: 1,66 per maand.

Voordelen en nadelen van de lineaire hypotheek

Als we de lineaire hypotheek vergelijken met de annuitaire hypotheek, dan zijn er een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen.

Voordelen:

  • Het maandbedrag daalt elke maand een stukje, waardoor er steeds meer ruimte overblijft voor andere uitgaven of om minder te gaan werken (bijvoorbeeld wanneer er kinderen worden geboren)
  • De lineaire hypotheek is de meest transparante hypotheekvorm die er is. Je kunt vrij gemakkelijk zelf uitrekenen wat wisselingen in de rente of in de aflossing zullen doen voor je maandbedrag
  • Je bent er zeker van dat je na 30 jaar de hele hypotheek hebt afgelost

Nadelen:

  • Juist op het moment dat je weinig verdient, omdat je nog jong bent, heb je de hoogste maandlasten.
  • Je maakt niet optimaal gebruik van de hypotheekrente-aftrek, omdat je direct begint met aflossen

 

Lineaire hypotheek en extra aflossen

Wanneer je extra aflost op de lineaire hypotheek, dan zal het resterende aflosbedrag opnieuw worden verdeeld over de looptijd. Dus als je na 5 jaar (60 maand) ervoor kiest om eenmalig 1000 euro extra af te lossen, dan zal je gedurende de rest van de looptijd deze 1000 euro niet meer hoeven te betalen. Je maandbedrag daalt dan per maand met 3,33 euro (want: 1000 euro gedeeld door de looptijd van de resterende 300 maanden = 3,33.)

Lastige rekensommen!

Ik besef me dat deze rekensommen even kunnen afschikken, maar de lineaire hypotheek is zeker aan te raden als je het hoge maandbedrag bij de start kunt betalen. Je maandbedrag zakt elke maand een klein beetje en dus ga je de toekomst in elk geval tegemoet met het gevoel dat je vaste lasten elke maand een stukje dalen…. Wie wil dat nou niet?

 

Meer lezen over hypotheek aflossen?

[bol_product_links block_id=”bol_51029f1a216e1_selected-products” products=”9200000002308041,9200000009896627″ name=”linea” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge