Goedkoper koken met de hooikistmethode

hooiKoken is een bezigheid die bijna elke dag terugkomt en waar je dus gas of stroom mee kunt besparen. Een van de methodes die je hiervoor kunt gebruiken is de hooikistmethode. Positief Besparen legt uit hoe dit in zijn werk gaat.

Koken in een hooikist

Een hooikist is (zoals de naam eigenlijk al zegt) een kist gevuld met hooi. In deze kist kun je een hete pan zetten. Door de isolerende werking van het hooi blijft het eten wat in de pan zit dan gewoon warm en blijft het ook doorgaren. Vooral bij gerechten die langere tijd op een lage tempratuur moeten doorpruttelen zijn erg geschikt om in een hooikist te maken. Voorbeelden hiervan zijn stoofpotjes en erwtensoep. Maar ook voor het koken van rijst of pasta kan een hooikist goed van pas komen… en wie helemaal enthousiast is geworden kan zelfs een ei koken in de hooikist (vanwege salmonalla-gevaar wél minstens twee minuten op het kooktoestel laten koken!)

Je kunt een hooikist ook gebruiken om het eten wat langer warm te houden. Dit kan handig zijn als je het eten klaar hebt staan en dan een telefoontje krijgt dat andere gezinsleden wat later zijn dan verwacht. Door de hooikistmethode op zo’n moment te gebruiken voorkom je dat je de magnetron moet aanzetten om het eten weer warm te krijgen.

Maar ik heb geen hooikist!!

Een hooikist maken met hooi is misschien wat ouderwets, maar er zijn ook manieren om een ‘nieuwerwetse’ hooikist te maken. Dit is eigenlijk vrij gemakkelijk:

  • Je kunt een hooikist maken van de dekens op je bed. Door de pannen in bed te zetten met de dekens eroverheen blijven ze ook lekker warm
  • Je kunt een pan inwikkelen met fleecedekens
  • Je kunt een kist maken gevuld met piepschuim waar precies een inkeping is gemaakt ter grootte van je pan

Zoals je ziet is het maken van een hooikist dus helemaal niet moeilijk! Veel succes met besparen!

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Goedkoper koken met de hooikistmethode

  1. Ik kocht voor een paar euro een koelbox bij de kringloop.Maakte van oude lappen kussentjes.Van het gaas bij de schapen plukte ik flarden wol voor de vulling. Het werkt prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge