Hoge jaarnota? Hoe kan dat nou?

lampjeElk jaar is het weer spannend als je de nota van de energieleverancier ontvangt. Krijg je geld terug of moet je bijbetalen? Soms krijg je opeens een heel hoge nota. Dan schrik je daar enorm van, natuurlijk. En een hoge nota is niet altijd terecht. Daarom is het belangrijk om een paar stappen te volgen als je een hoge jaarnota hebt ontvangen.

Meterstanden controleren

Het eerste wat je dient te doen als je een hoge jaarnota ontvangt, is controleren of de meterstanden die je leverancier aanhoudt wel kloppen. De beginstanden kunnen vorig jaar geschat zijn, waardoor je dit jaar extra bij moet betalen. Ook de eindstanden kunnen geschat zijn. Dit kan ook leiden tot een hoger verbruik. Dit is de reden dat het belangrijk is om je meterstanden altijd goed door te geven.

Tijdstip controleren

Als je standen niet geschat zijn, is het belangrijk om te controleren of de jaarnota over een heel jaar is opgemaakt. Als je een jaarnota ontvangt over alleen de winterperiode, dan is het logisch dat het gasverbruik relatief hoog is ten opzichte van het hele jaar. Tenslotte verbruik je in de winter 80% van de totale hoeveelheid aan gas. Helaas houdt de leverancier hier niet altijd rekening mee bij het aanmaken van de maandbedragen. Dit leidt tot een hogere jaarnota.

Vragenlijstje bij hoog verbruik

Nadat je hebt gecontroleerd of de standen op de jaarnota wel kloppen en of het over een heel jaar gaat, is de volgende stap om te controleren of er iets in de situatie is verandert, waardoor het verbruik is veroorzaakt.Stel jezelf de volgende vragen:

  • Is er afgelopen jaar gezinsuitbreiding geweest? Als er meer kinderen bijkomen, kan het zijn dat het verbruik toeneemt, met het opwarmen van flesjes en kruikjes. Bovendien is het dan belangrijker om het huis goed warm te houden én zul je ook gewoon vaker thuis zijn, omdat je met een kleintje minder vaak de deur uitgaat.
  • Is er iets verandert in de situatie van de kinderen? Als kinderen naar de middelbare school gaan, dan gebruiken ze vaker de computer voor hun huiswerk (als het goed is!)
  • Is er iets verandert op mijn werk? Als je minder bent gaan werken of vaker thuis werkt, dan is het logisch dat je meer stroom, gas en water gaat verbruiken thuis.
  • Heb ik apparaten erbij gekocht die ik eerst nog niet had? Dit spreekt voor zich… meer apparaten leiden tot meer verbruik.
  • Is er iets verandert bij ons in de straat? Wanneer de buren verhuizen, dan warmen zij hun woning niet meer op. Een gedeelte van de isolatie van een woning wordt gedaan door de restwarmte van de buren. Dus: geen buren kan leiden tot een hoger gas/warmte verbruik.

De woning controleren.

Als je er met deze stappen niet uitkomt, dan is het tijd voor een derde stap. Namelijk het controleren van het huis. Meestal is er namelijk wel een oorzaak te vinden voor het hoge verbruik.

Hoog verbruik elektriciteit

Voor het elektriciteit kun je door middel van een spanningsmeter alle apparaten opmeten. Zo weet je hoeveel stroom deze apparaten verbruiken. Dit zal je soms nog verbazen! Zelf heb ik ook wel eens een spanningsmeter gebruikt om te kijken hoe ik stroom kon besparen. Een aantal onderzoekjes wezen uit dat bijvoorbeeld het modem erg veel stroom kan gebruiken. Tot wel 1 kwh per twee dagen! Dat is toch behoorlijk veel voor een apparaat dat je niet de hele dag gebruikt. Ook apparaten als de koelkast verbruiken vaak veel stroom. En controleer ook zeker de volgende apparaten: waterbed, boiler, aquarium en andere dierenverblijven die stroom gebruiken, wasmachine, stofzuiger en elektrische vloerverwarming. 9 van de 10 keer is hoog verbruik te vinden in dit soort apparaten.

Hoog verbruik gas

Dan is er natuurlijk ook nog gas. Helaas zijn hier weinig apparaatjes voor die je zelf kunt uittesten. Het beste kun je hiervoor een loodgieter inhuren, die kan nameten of er geen lekkages zijn. Ook kun je de ketel laten nakijken.

Nog steeds geen antwoord?

Kom je er hiermee nog niet uit? Dan wordt het tijd om contact op te nemen met de energieleverancier of de beheerder van de meter. Zij kunnen dan meer voor je betekenen. In sommige gevallen zal er dan een ijking uitgevoerd worden om te testen of de meter inderdaad niet goed functioneert. Veel succes!!

 

Meer lezen over energie besparen?

[bol_product_links block_id=”bol_51162571308ab_selected-products” products=”1001004006218390,1001004006396568″ name=”energie” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge