Nieuwe mobiel nodig? Leasen is goedkoper!


telefoonNaast een abonnement en prepaid is er nu ook een derde manier die providers aanbieden om te bellen. De nieuwste manier om altijd het nieuwste mobieltje te hebben is het leasen van een telefoon. In dit artikel leg ik uit wat dit inhoudt en wat de voor- en nadelen kunnen zijn van het leasen van een telefoon.

 

Het leasen van de nieuwste mobieltjes

Hi, KPN en Telfort bieden sinds kort de mogelijkheid om een mobieltje te leasen. Dit biedt mensen de mogelijkheid om goedkoper gebruik te maken van de nieuwste modellen mobieltjes, zoals de iPhone 5 en de Samsung Galaxy S3. Hierbij wordt de mobiel dus niet gekocht; het mobieltje blijft eigendom van de provider en wordt aan de consument in bruikleen gegeven voor een kleine vergoeding.

 

Het verschil tussen leasen en een normaal abonnement

Het grote verschil tussen leasen en een normaal abonnement zijn de kosten. Bij een normaal abonnement moet je tegenwoordig veel geld bijleggen om het nieuwste model van een mobieltje te kopen. De overige kosten om het mobieltje uiteindelijk af te betalen zitten in de belkosten. Als je least is dit niet het geval; je betaalt dan maandelijks een bedragje om gebruik te mogen maken van de mobiel, maar heb geen hoge instapkosten.

 

Wat is goedkoper: leasen of een gewoon abonnement?

Als rekenvoorbeeld de Samsung Galaxy S3, waarbij ik de kosten van Hi en T-mobile heb vergeleken. Dit is best lastig vergelijken, omdat beide bedrijven kortingen geven en niet hetzelfde aantal belminuten aanhouden. Gelukkig was er één abonnement dat beide aanbieders hebben. Namelijk 300 belminuten en 500MB internet

Bij Hi betaal je de volgende kosten:

 • 12 maanden krijg je 50% korting en betaal je 29,75 per maand, oftewel 357 euro per jaar. Hier zit de toestellease van het eerste jaar bij inbegrepen
 • De tweede twaalf maanden betaal je 59,50 per maand, oftewel 714 euro op jaarbasis.
 • In totaal is dit dus 1071 euro.

Bij T-mobile betaal je bij dit abonnement de volgende kosten:

 • Je betaalt direct een bijdrage voor het toestel van 99,95
 • Vervolgens betaal je vanwege korting 3 maanden 22,82, oftewel totaal 68,46
 • Hierna betaal je de volgende 21 maanden 45,64, oftewel 958,44
 • De totaalprijs komt dan op 1126,85.

Leasen is dus 55 euro goedkoper in dit geval. Echter, na twee jaar moet je het toestel wel weer inleveren. Of er word een service geboden dat je het toestel kan overnemen. De vraag is op dit moment alleen nog voor welke kosten dit dan zal zijn. Ik verwacht dat het hierdoor toch een relatief dure manier van bellen is, omdat het toestel nooit van jezelf zal worden en je na twee jaar dus alsnog aan een duurder lease-contract gebonden blijft, terwijl je bij de tweede situatie na twee jaar kan overstappen op een sim-only abonnement.

 

Voordelen van leasen

Een groot voordeel van leasen is dat je, als je toestel kapot gaat, direct een nieuw toestel krijgt. Dit in tegenstelling tot de service bij een abonnement, waarbij je dan vaak zelf opdraait voor de reparatie-kosten.

Een ander voordeel is dat de kosten wat meer gespreid zijn over de maanden. Bij een abonnement betaal je direct bij de aankoop van de telefoon een hoge bijdrage, terwijl je bij de lease elke maand een klein stukje extra betaalt. De ‘betaalpijn’ wordt hierdoor meer verdeeld.

Een derde voordeel is dat je na twee jaar weer een nieuw toestel kan leasen en niet blijft zitten met je oude toestel. Dus komt er een iPhone 6 uit, dan kun je die gewoon gaan leasen en doe je de iPhone 5 weg. Bovendien is het nog milieu-vriendelijker ook; het toestel dat je terug inlevert wordt gedeeltelijk hergebruikt door de fabrikant. Terwijl oude mobieltjes nu vaak in de kast blijven liggen en de kostbare grondstoffen verloren gaan.

Nadelen van leasen

Een groot nadeel van leasen vind ik dat het niet duidelijk is hoeveel geld je aan het eind moet bijleggen om de mobiel in je bezit te krijgen. Dit maakt het systeem niet geheel transparant, waardoor moeilijk te vergelijken is wat uiteindelijk goedkoper is.

Hiernaast vind ik het ook een nadeel dat het mobieltje nooit echt van jezelf voelt. Je hebt het maar geleasd. Voor mij is dit een gevoelskwestie, niet iets dat ik rationeel kan uitleggen.

 

Is leasen de toekomst van het mobiel bellen?

Ik denk dat het leasen van een mobiele telefoon een steeds grotere rol zal gaan spelen in de samenleving. Op deze manier gaan we duurzamer met de grondstoffen van mobieltjes om. Voor veel mensen die constant de nieuwste trends op mobiel gebied willen volgen zal het ook een uitkomst zijn.

Toch zal het huidige abonnement ook blijven bestaan. Net zoals prepaid bellen nog niet is uitgestorven. Er zijn zat mensen die het liever bij het oude vertrouwde houden. Ik zal dit zelf voorlopig ook blijven doen. Maar ik hou de ontwikkelingen wel in de gaten….

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Nieuwe mobiel nodig? Leasen is goedkoper!

 1. Leuk artikel, ik moet alleen even een reactie hierop schrijven over het leasen van een toestel, en dan met name over de voordelen die je noemt.

  Het klopt, in het contract staat vermeldt dat ik (ik zit bij hi) bij een kapot toestel binnen 4 uur een ander toestel zou krijgen en dat mijn ‘eigen’ toestel gerepareerd gaat worden. Dan nu de praktijk. Met kerst is mij. Toestel kapot gegaan. Het heeft drie weken geduurd voordat mijn toestel is opgehaald en ik een ander heb gekregen. Drie weken lang zonder toestel met afspraken met hi (of nou ja, een of andere kouriersdienst) die zijn afspraken niet nakwam. Dan de reparatie, die is niet voor hi, maarvoor mij. En wel voor 140 euro, terwijl mijn toestel maar 145 euro kost nieuw. Uiteraard vindt hi het mijn schuld dat het toestel kapot is gegaan, terwijl k hem niet heb laten vallen of iets dergelijks. Als k niet akkoord ga met deze reparatie betaal ik bolgens mij 30 euro boete en moet ik als ik mijn toestel inleveren nog 15% van de dagwaarde van hettoestel betalen. Ik ben dus hoe dan ook veel geld kwijt voor een kapot toestel.

  Het klinkt leuk die lease, maar als er wat met je toestel is draai je net als met een abonnement volledig zelf opvoor de kosten.

  Voortaan koop ikeen toestel en neem ik een sim-only telefoon, ik ga eens even de kosten daarvan uitreken..

 2. Een toestel via sim only is goedkoper.

  Samsung galaxy S3 kost los: €519 (bij bol)
  sim only abonnement bij simyo 300 belminuten 500 mb internet €14.50 per maand, eenmalige aansluitkosten €14.99
  totale kosten abonnement: 24 maal 14.50 +14.99 = €362,99
  Dit en de telefoon samen is €881,99

  Dit is €189,01 goedkoper dan toestellease.

  Het enige nadeel is dat je in een keer 519 euro moet kunnen betalen voor een toestel…

 3. Phoe als ik het verhaal van willemijn lees is lease gewoon oplichting. Ik heb ook verhalen gehoord van een vervangend mobieltje maar dan wel een die veel minder uitgebreid of veel ouder is. In ieder geval niet een vergelijkbaar toestel.
  Ik heb nu simonly 330 minuten of 330 mb. 7,70 per maand.

 4. Het hangt er natuurlijk vanaf wat voor telefoon je wilt. Mijne in simpel, alleen bellen en sms, geen fototoestel, geen internet, gewoon de basis. Ik heb een sim-only toestel bij bol.com vandaan voor nog een 30 euro en een pre-paid card bij simyo. Voor mij genoeg en goedkoper dan een abonnement met een telefoon. Het klinkt leuk, maar je betaald het toestel toch zelf.

  Als je meer wilt of nodig heb is het een andere zaak, maar voor alleen kunnen bellen en gebeld kunnen worden vind ik wat ik heb voor mij het beste.

  groet, Ingrid

  • Zeker weten!! Ik dacht zelf ook lange tijd zo, tot mijn man me overhaalde om een smartphone te halen. En ik moet zeggen dat ik er nu toch wel erg gehecht aan ben geraakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge