Overzicht over je geld met online huishoudboekje Afas

afaspersonalIn deze economische tijden is het heel belangrijk om goed op je geld te letten. Veel mensen vragen zich af hoe ze kunnen bijhouden wat ze uitgeven. Afas Personal is hier een goed programmaatje voor. Het is handig en ook nog eens gewoon gratis. In dit artikel leg ik kort uit wat Afas Personal voor je kan betekenen.

Afas Personal

Afas Personal is een online huishoudboekje. Wanneer je gebruik maakt van internetbankieren, dan kun je op de site van de bank een overzicht van je inkomsten en uitgaven downloaden. Je krijgt dan een excelbestandje van de bank. Hierin staan alle betaalgegevens. Dit excelbestandje voeg je vervolgens toe aan Afas Personal. Hierna dien je de gegevens te categoriseren, zodat Afas een analyse voor je kan maken.

Veel banken bieden ook een online huishoudboekje, maar als je overstapt naar een andere bank ben je dan al je gegevens kwijt, terwijl je bij Afas Personal alle gegevens kunt bewaren, ook als je overstapt. Dit geeft Afas Personal voor mij een meerwaarde boven diensten als Tim van de ING.

Betalingen categoriseren

Je kunt de betalingen die je hebt ingevoerd categoriseren. Dit houdt in dat de betalingen in groepen worden gezet, zoals boodschappen, verzekeringen, telefonie, openbaar vervoer en sparen. Door het in categorieën te zetten heb je op langere termijn overzicht waar je geld naartoe gaat. Zo kwam mijn man erachter dat hij veel te veel geld uitgeeft aan broodjes kopen op het station. Toen hij dit merkte, was het makkelijker om zijn gedrag aan te passen.

In het begin kost dit categoriseren best veel werk, maar gelukkig geeft Afas ook wat hulp. Aankopen bij bol.com worden standaard onder boeken gezet, bijvoorbeeld. Ook als je altijd geld overmaakt voor de huur naar een bepaald rekeningnummer, gaat hij dat op een gegeven moment automatisch categoriseren. Je hoeft dus steeds minder zelf te doen!

Besparen

Afas Personal geeft ook tips om te besparen. Bijvoorbeeld op de energierekening. Zelf maak ik hier weinig gebruik van, maar ik vind het wel een handige mogelijkheid. Soms staan er handige tips bij van medegebruikers.

Budgetten aanmaken

Als je weet hoeveel je per maand verdient kun je ook instellen dat je budgetten aanmaakt. Er wordt dan in een balkje bijgehouden hoeveel je al hebt uitgegeven aan een bepaalde categorie, en hoeveel je nog uit mag geven hieraan. Dit is handig als je bijvoorbeeld maar 50 euro per maand aan openbaar vervoer wilt uitgeven. Op deze manier hou je heel goed overzicht over je betalingen.

Diagrammen maken

Een andere handige functie is dat Afas Personal al je uitgaven en inkomsten bijhoudt in cirkel-diagrammen. Zo wordt ook direct visueel gemaakt hoeveel je uitgeeft aan de verschillende categorieën. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat blijkt dat 10% van je uitgaven opgaan aan uitgaan. Het is dan een leuke uitdaging om dit terug te brengen naar een lager percentage!

 

 

Kortom: Afas Personal is een echt handig hulpmiddeltje wanneer je meer inzicht in je geldzaken wilt krijgen. Wanneer inzicht ontbreekt is het niet mogelijk om te besparen. Dus door dit programmaatje trouw te gebruiken is er nog een hoop geld te verdienen! 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Overzicht over je geld met online huishoudboekje Afas

    • Graag gedaan 😀 Hier liepen wij ook tegenaan, inderdaad. Maar sinds ik de Afas telefoon-app erbij heb vul ik de contante betalingen direct daarop in. Werkt echt geweldig 🙂

  1. Pingback: Budgetteren: 5 simpele starters-tips

  2. Pingback: Leren budgeteren | Hou Geld Over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge