Vrijdag, snijdag! Besparen op kant en klaar gesneden groentes

coracaoKant en klaar gesneden groente is erg duur vergeleken met zelf gesneden groentes! Maar eerlijk is eerlijk: je hebt niet altijd tijd of zin om een half uur in de keuken te staan om groentes te snijden. Om tijd te besparen kun je beter in één keer grote hoeveelheden snijden en daar dan zelfgemaakte ‘kant en klaar-pakketten’ van maken! 

Zelf snijden vs. kant en klare groentes

Door zelf je groentes te snijden kun je een hoop geld besparen. Kant en klaar gesneden groentepakketten zijn namelijk tot wel zes keer zo duur als zelf gesneden groentes! Er zitten veel goedkope groentes doorheen, zoals prei en ui, maar je betaalt er de hoofdprijs voor! Toch zwichten veel mensen voor de kant en klare groentepakketten. Het is namelijk wél heel makkelijk en snel. En na een dag hard werken heb je niet altijd zin om lang in de keuken te staan om allerlei groentes te snijden….

Eigenlijk is het ontzettend paradoxaal, als je er goed over nadenkt! Je werkt om geld te verdienen, maar omdat je zo hard werkt heb je geen energie meer om zelf je groentes te snijden. Door een gebrek aan energie en tijd kies je elke keer voor de duurdere oplossing, en omdat je voor die dure oplossingen kiest, moet je wel veel blijven werken, wat weer energie en tijd kost! Zo beland je in een soort vicueuze cirkel!

Dé oplossing voor drukke mensen? Een vast moment per week instellen om zelf groentenpakketten te maken! We noemen dit ‘snij-dag’. Of beter gezegd: een ‘snij-uurtje’, maar dat rijmt niet zo mooi op vrijdag! 😉

Voordelen van een vast ‘snij-uur’

Het instellen van een ‘snij-uur’ heeft een aantal voordelen:

  • Je kunt in één keer alle boodschappen doen
  • Je hoeft niet elke dag groentes te snijden, waardoor je jezelf minder vaak hoeft te motiveren 
  • Je hoeft maar één keer alle spulletjes voor het snijden tevoorschijn te halen en je hoeft ze ook maar één keer af te wassen. Dit levert nog eens extra tijdswinst op!
  • Als je klaar bent zul je merken dat je er veel voldoening uit hebt gehaald!

Een stappenplan voor het ‘snij-uur’

Benodigdheden:

  • Diverse soorten groentes, zoals prei, uien, wortels, courgette, spitskool enz. (Als je het helemaal goedkoop wilt doen, kies je producten uit de aanbieding!)
  • Een aantal afsluitbare diepvriesdozen
  • Een snijplank, of liever nog: een aantal snijplanken
  • Een goed, scherp mes
  • Een keukenweegschaal (optioneel)

Stappenplan:

  • Snij de diverse groentes
  • Verdeel de groentes over de verschillende bakjes. Je kunt dit naar eigen smaak doen, maar je kunt ook een aantal van de combinaties die hieronder staan uitproberen. Hier heb je dan de weegschaal voor nodig!
  • Sluit de bakjes goed af en zet ze in de vriezer
  • Als je gaat koken, doe de groentes dan bevroren in de pan. Als je de groentes eerst laat ontdooien loop je het risico dat ze ‘snotterig’ worden!

Lekkere combinatie-recepten

Vind je het lastig om zelf combinaties te maken van groentes voor in je zelfgemaakte pakketten? Geen nood! Wij hebben alvast een paar succes-combinaties voor je opgeschreven:

Roerbakgroentes met champignons:

  • 170 gram (kastanje)champignons
  • 130 gram prei
  • 90 gram rode ui
  • 10 gram peterselie (optioneel)

Italiaanse roerbakmix (voor door spaghetti, macaroni of lasagne)

  • 100 gram prei
  • 75 gram courgette
  • 75 gram rode paprika
  • 75 gram ui
  • 75 gram wortel

Chinese wokgroentes (voor door nasi of bami)

  • 120 gram prei
  • 80 gram rode paprika
  • 80 gram witte kool of spitskool
  • 70 gram paksoi
  • 50 gram taugé

 Chinese roerbakmix (voor door nasi of bami)

  • 110 gram witte kool of spitskool
  • 80 gram prei
  • 80 gram rode paprika
  • 80 gram sperziebonen
  • 50 gram taugé (optioneel)

Thaise roerbakmix:

  • 140 gram witte kool of spitskool
  • 100 gram prei
  • 70 gram groene paprika
  • 70 gram rode ui
  • 20 gram rode peper (optioneel)

 Meer lezen?

Heb je de smaak te pakken en wil je meer lezen over zelf dingen maken en besparen op de boodschappen? Wij zijn grote fan van de volgende boeken, omdat ze een kijkje geven in twee heel verschillende (huishoud)portemonnees en de manieren waarop je kunt besparen:

Print Friendly

8 thoughts on “Vrijdag, snijdag! Besparen op kant en klaar gesneden groentes

  1. Goed plan. Wat ook een optie is:
    Koop veel van de groenten die in de aanbieding zijn. Doe de gesneden groenten in aparte zakken in de diepvries. Haal elke keer de hoeveelheid groenten uit de zakken die je nodig hebt voor een recept.
    Zo maak je optimaal gebruik van de aanbiedingen.

    • Helemaal mee eens, maar helaas niet altijd haalbaar. Bijvoorbeeld met dit warme weer heb ik (6 maanden zwanger) niet echt de energie om lang in de keuken te staan. Op zulke dagen ben ik blij met mijn goede voorbereiding 🙂

  2. Soms koop ik inderdaad voor het gemak voorgesneden groenten maar dat probeer ik toch wel te voorkomen door dingen gesneden in te vriezen. Wel een goed plan eigenlijk om dat op 1 vaste dag te doen.

  3. Ik vind groenten uit de diepvries helemaal niet zo lekker! Ik besteed liever elke dag wat extra tijd aan het vers snijden dan aan het aanleggen van zo’n voorraad die vervolgens moet worden ingevroren.

    • Mee eens hoor, vers is altijd beter én lekkerder… Maar als je er geen tijd voor hebt, doordat je bijvoorbeeld altijd erg laat uit je werk bent, dan kan het wel een uitkomst bieden 🙂

  4. als je groente snijdt verliezen ze smaak en vocht, ze kunnen uitdrogen. kan je beter echt op het moment snijden dat je ze nodig hebt. gewoon tijd voor maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge