Zo word je een professionele overstapper

kikkerDoor regelmatig over te stappen van energieleverancier, verzekering of telefoonprovider zorg je ervoor dat je nooit teveel betaalt voor deze zaken. Toch zijn veel mensen bang om over te stappen. Hierdoor lopen ze veel geld mis! Met deze tips van Positief Besparen wordt je een ‘professionele overstapper’!

Overstappen

Sommige kosten die je moet betalen staan vast. Je kunt niet zomaar overstappen voor je belastingen, het water of van vervoersbedrijf. Voor andere zaken kun je wél gemakkelijk voor een ander, goedkoper bedrijf kiezen:

 • Energieleveranciers
 • Zorgverzekeringen
 • Woonverzekeringen
 • Telefonie-bedrijven

Al deze aanbieders willen graag dat je nieuwe klant bij hen wordt. Daarom bieden ze aantrekkelijke instap-tarieven of een eenmalige korting. Vervolgens zullen ze die tarieven in de loop van de jaren ongemerkt verhogen. Door regelmatig over te stappen voorkom je dat je teveel betaalt!

Overstappen = gedoe

Een groot vooroordeel over overstappen is dat het veel gedoe is. Mensen denken dat ze heel veel formulieren moeten invullen en een aantal keer moeten bellen met de Klantenservice. Ook denken mensen dat de overstap niet goed zal gaan, waardoor ze met dubbele maandlasten zitten. Of dat de overstap niet op tijd is geregeld, waardoor ze een tijdje geen gebruik kunnen maken van de dienst waarvoor ze zijn overgestapt.

Iedereen kent ook wel iemand die is overgestapt en die daar problemen mee heeft gekregen. Bijvoorbeeld de vriendin van de tante van je vriend, die ooit eens 3 weken zonder internet heeft gezeten door een foutje van een bedrijf. Bedenk je dan dat negatieve ervaringen veel vaker worden doorvertelt dan positieve ervaringen. Tegenover elke persoon die een probleem had met overstappen, staan honderden personen die wél prettig zijn overgestapt!

Hoe stap je probleemloos over?

Om probleemloos over te stappen kun je de volgende stappen volgen:

 1. Vergelijk de tarieven van de verschillende aanbieders. Voor stroom en gas kun je dit doen via de website gas en licht. Voor verzekeringen kun je gebruik maken van websites als Independer en voor telecom voor vergelijkingssites zoals Easyswitch
 2. Controleer ook of je via de website van de aanbieders niet een nóg goedkoper tarief kunt krijgen. De vergelijkingssites zijn niet altijd het goedkoopste!
 3. Bekijk op klacht.nl of het bedrijf waar je mee in zee gaat veel klachten ontvangt en hoe ze met die klachten omgaan. Mocht blijken dat er veel klachten zijn en dat die niet worden opgepakt, dan kun je op basis daarvan alsnog besluiten om niet over te stappen.
 4. Meld je aan bij het bedrijf van je keuze. Lees goed de kleine lettertjes bij de aanmelding.
 5. Meld je zelf af bij het bedrijf waar je weggaat. Zo hou je zelf de controle. Zorg voor een overlap van 2 weken, zodat je geen problemen krijgt zoals zonder verzekering of internet zitten.
 6. Laat alle correspondentie met je nieuwe leverancier per email lopen, zodat je altijd kunt bewijzen wat er met je is afgesproken. Zorg ervoor dat je weet wanneer je contract afloopt, wat de opzegtermijn is, wanneer je meterstanden moet doorgeven, enzovoort.
 7. Zet de datum dat je contract bij het nieuwe bedrijf afloopt in je agenda, zodat je op tijd kunt gaan bekijken of je voor het jaar daarna weer goedkoper uit kunt zijn bij een ander bedrijf.

Overstappen is niet lastig

Zoals je ziet is overstappen eigenlijk helemaal niet lastig. Door er écht de tijd voor te nemen en alles goed op een rijtje te zetten kun je voorkomen dat je overstap-problemen krijgt. Laat het maandelijkse besparen nu maar beginnen!

 

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Zo word je een professionele overstapper

 1. Overstappen kan lucratief zijn voor grootverbruikers. (gezinnen)
  Mijn ervaring is dat het me nauwelijks iets opleverd.
  Ik heb het diverse malen op van die sites uitgerekend en kwam dan op een verschil van nog geen euro per maand.

  Ook een dubbele meter is voor een klein huishouden niet lucratief.
  Zeker niet als je bv in een flat woont of de wasmachine naast je slaapkamer staat, dan kun je snacht toch niet wassen.
  En zelfs als het wel kon dan wegen de koste van de dubbele meter niet tegen de baten van 3 wasjes per week op.

  • Van het verschil in de KWH-prijs wordt je inderdaad niet rijk. Maar veel leveranciers bieden een ‘welkomspremie’ aan van (bijvoorbeeld) 75 euro. Dit wordt dan in mindering gebracht op de jaarafrekening. Ik vind dat toch wel de moeite waard 🙂

    • Ik heb hem een aantal keer voorbij zien komen op gasenlicht.com 🙂 Maar ik weet natuurlijk niet of dat voor iedereen geldt, of dat ze die aanbieding alleen geven aan grootgebruikers… Zelf geef ik als verbruik altijd 1800 kwh aan. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge