Zo maak je een jaarbegroting voor 2014

317887_3761Over een paar dagen zit 2013 er alweer op! Dit is het perfecte moment om je financiën voor het komende jaar op een rijtje te zetten, zodat je goed voorbereid bent op wat er gaat komen. Positief Besparen heeft een kort stappenplan voor een jaarbegroting gemaakt, zodat jij goed voorbereid het nieuwe jaar in kunt gaan! 

Jaarbegroting

Een jaarbegroting is een manier om je financiën goed op een rijtje te zetten. Door middel van een begroting kun je inzicht krijgen in de gevolgen van jouw financiële keuzes. Is er bijvoorbeeld ruimte om te sparen, of moet je juist meer gaan werken om nog goed rond te kunnen komen? Door middel van een begroting hoeven deze vragen niet langer onbeantwoord te blijven. Je kunt dan inspelen op situaties die je van tevoren ziet aankomen. Ook kun je geld reserveren voor grote uitgaven in de loop van het jaar. Op deze manier kom je niet meer voor verrassingen te staan en ben je beter voorbereid! Een fijne manier om het nieuwe jaar in te gaan, dus!

Wat heb je nodig om een begroting te maken?

Om een begroting te maken heb je een aantal dingen nodig:

  • Een overzicht van je vaste lasten, zoals de huur of hypotheek en de energie-rekening
  • Een overzicht van je variabele lasten, zoals boodschappen, cadeau’s en uitgaven
  • Een overzicht van de inkomsten; denk hierbij ook aan zaken als toeslagen, teruggave van de belastingdienst etc.
  • Een agenda of kalender

1. Maak een overzicht van de inkomsten en vaste lasten

Het eerste dat je dient te doen nu je alle gegevens bij elkaar hebt gezocht is het maken van een overzicht van je inkomsten en vaste lasten. Dit is de eerste keer een lastig karwei, omdat je alles nog moet uitzoeken. Je kunt hiervoor onze spreadsheet gebruiken, maar als je het liever op papier doet is dat natuurlijk ook helemaal prima! Het maakt niet uit hoe je het doet; het belangrijkste is dat je overzicht krijgt over wat erin komt en wat er sowieso weer uitgaat. Wanneer je dit weet, maak dan voor jezelf de volgende rekensom:

Inkomsten – vaste lasten = €….

Het verschil tussen je inkomsten en je vaste lasten is het geld dat je nog vrij te besteden hebt aan zaken als boodschappen, cadeautjes, sparen en andere zaken die geen vaste lasten zijn. Deel dit door 12, en je weet ongeveer hoeveel je per maand vrij te besteden hebt. Maar natuurlijk wil je het niet ongeveer weten, maar precies. Daarom gaan we naar stap 2.

2. Maak een overzicht wat je per maand vrij te besteden hebt

Sommige vaste lasten worden niet maandelijks maar eens per kwartaal of per jaar geïncasseerd. Wanneer je hier geen rekening mee houdt, zorgt dit ervoor dat sommige maanden veel ‘duurder’ zijn dan andere maanden. Het is daarom belangrijk om in de ‘goedkope’ maanden geld opzij te zetten voor de maanden dat er wat meer vaste lasten worden afgeschreven.  Zet voor de kwartaal-uitgaven elke maand 1/3e van het bedrag opzij, zodat je elke 3 maanden het bedrag kunt betalen. Voor de jaarlijkse uitgaven doe je hetzelfde, alleen zet je dan elke maand 1/12e opzij.

Voorbeeld: als je elke kwartaal €60 aan het waterbedrijf moet betalen, dan zet je 2 maanden €20 opzij. In de derde maand haal je deze gespaarde €40 van de spaarrekening en betaalt het bedrag aan het waterbedrijf. Zo hoef je niet in één keer €60 op te hoesten, maar heb je het bedrag mooi gespreid.

3. Maak budgetten voor je vrij te besteden geld

Nu je weet wat je per maand kwijt bent aan vaste lasten en reserveringen voor vaste lasten, kun je berekenen hoeveel geld je nog vrij te besteden hebt. Dit geld kun je gaan verdelen over verschillende kostenposten waar je zelf invloed op hebt, zoals boodschappen, hobby’s, cadeaus en sparen. Misschien een open deur, maar hou er rekening mee dat zaken als boodschappen en persoonlijke verzorging een hogere prioriteit hebben dan hobby’s; een abonnement op de Donald Duck heeft niet echt prioriteit als je daardoor geen geld meer hebt om boodschappen te kopen!! 😉

Bij het opstellen van budgetten kun je ook rekening houden met de volgende zaken:

  • Er zijn maanden met veel verjaardagen en maanden met weinig verjaardagen. Ook voor cadeaus kun je dus geld reserveren in de maanden dat je even niet zoveel cadeaus hoeft te kopen!
  • Hou ook rekening met zaken als de duurdere boodschappen rondom feestdagen
  • Reserveer ook elke maand wat geld voor zaken als schoolboeken of defecte apparaten

Succes met de begroting!

Uiteraard is dit maar begroten in een notendop. Er valt veel meer te vertellen over het maken van een begroting, maar hierboven staan wel de belangrijkste punten.  We wensen jullie veel succes met het maken van de begroting en alvast een geweldig 2014!!

Is een jaarbegroting voor jou toch wat te lastig of te hoog gegrepen? In dat geval zou je ook een maandelijkse geld check-up kunnen doen. Wie weet ben je er dan volgend jaar wél klaar voor om een jaarbegroting te maken!

 

[bol_product_links block_id=”bol_52adc5b710385_selected-products” products=”9200000009984320″ name=”fw” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Zo maak je een jaarbegroting voor 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge