Zo ontlucht je de verwarming

sleutelDe verwarming regelmatig onluchten zorgt ervoor dat de verwarming beter opwarmt en er dus minder gas hoeft te worden gebruikt. Door de verwarming van lucht te ontdoen kun je dus veel besparen op het gas- of stadsverwarmingsverbruik.

Ontluchten

Je draait de verwarming open en hoort rare, borrelende geluiden. Een duidelijk teken dat er lucht in de verwarmingsbuizen zit. Deze lucht kan een hoop narigheid veroorzaken:

 • Het kan leiden tot een defecte warmtepomp, omdat de pomp te hard moet werken
 • Lucht in de leidingen zorgt ervoor dat de verwarming niet optimaal verwarmt, waardoor je uiteindelijk meer warmte nodig hebt om de kamer op tempratuur te krijgen
 • Lucht in de leidingen kan ook leiden tot roestplekken en daardoor dus tot lekkages.

Je ziet dus al: het is erg belangrijk om de leidingen te ontluchten!

Stappenplan verwarming ontluchten

Om de verwarming te ontluchten heb je handdoeken en een ontluchtingssleutel nodig. Volg vervolgens de volgende stappen:

 1. draai alle radiatoren open en wacht tien minuten. Op die manier zal de lucht zich verplaatsen richting het ontluchtingsventiel. Zet daarna de verwarming uit. Bij verwarming via een ketel is het belangrijk om de stekker eruit te trekken.
 2. Gebruik de ontluchtingssleutel om het ontluchtingsventiel te openen. Er zal eerst lucht uit het ventiel komen en daarna vocht. Hou daarom een handdoek klaar om het water mee op te vangen. Zodra er water uitkomt kun je het ontluchtingsventiel weer dichtdraaien. Deze stap doe je bij alle verwarmingen. Omdat warme lucht opstijgt is het belangrijk om te beginnen bij de laagstliggende radiator en dan naar boven te werken (dus eerst op de begane grond, daarna op de eerste verdieping enzovoort). Als je stadverwarming hebt ben je na deze stap klaar!
 3.  Het expansievat, waar het water in verwarmd wordt, moet ook ontlucht worden. Zodra je dit hebt gedaan kun je de stekker er weer in doen.
 4. Laat de verwarming vervolgens weer een kwartiertje draaien. Controleer vervolgens bij het expansievat of de waterdruk goed is. Dit kun je controleren op het metertje dat erop zit.
 5. Vul het vat bij indien nodig. Vergeet hierbij niet om de stekker er even uit te trekken.
 6. Laat vervolgens de installatie weer een kwartier draaien. Ontlucht daarna nogmaals alle radiatoren.

Na deze stappen ben je klaar met het ontluchten van de verwarming. Het is een heel karwei! Maar tegelijkertijd wordt je ook niet vrolijk van een hoge jaarnota, roestige leidingen of een defecte waterpomp! En voorkomen is altijd beter dan genezen! 🙂

[bol_product_links block_id=”bol_512910d256b8b_selected-products” products=”1001004008563951,9200000002233790″ name=”klus” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Zo ontlucht je de verwarming

  • Bedankt voor je reactie.
   Alleen de bovenste radiator ontluchten kan ook, maar je loopt dan wel het risico dat er tóch wat lucht in de lager gelegen ontluchtingsventielen blijft zitten. Door alle ventielen te ontluchten voorkom je dat 🙂

 1. Dank voor de stappenlijst. Ook hier iemand met twee linkerhanden. Ga wel een poging wagen om de boel te ontluchten. Merk dat de cv ontzettend aan het piepen en rammelen is. Wish me luck!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge