Zuiniger leven in een huurhuis

waterOm de energie- en waterrekening zo laag mogelijk te houden is het belangrijk om je huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Bij een koopwoning is dit een stuk makkelijker dan bij een huurwoning, omdat je niet verplicht bent alles weer in de oude staat terug te brengen. Toch is ook in een huurwoning nog veel mogelijk om energiezuiniger te leven! Positief Besparen geeft tips op gebied van isolatie, waterverbruik en stroomverbruik.

Huur vs koop

Huren heeft voordelen en nadelen. Een groot voordeel van huren is dat je de huur kunt opzeggen en dus nooit met een onverkoopbaar huis kunt blijven zitten. Tegelijkertijd wordt het huis nooit van jezelf en kun je dus niet zomaar onbeperkt aanpassingen aan de woning doen. Dit moet je eerst met de woningbouwvereniging of huisbaas overleggen óf je moet het huis in de oude staat terugbrengen. Hierdoor is het lastiger om het huis energiezuinig te maken. Desondanks zijn er zeker wel aanpassingen die je wél kunt doen!

Isolatie

Door het huis beter te isoleren kun je een hoop besparen op de gas- of stadsverwarmingsrekening. In een koophuis kun je bijvoorbeeld de vloer laten isoleren. Je kunt een huurwoning óók isoleren. Met de volgende goedkopere en minder drastische oplossingen kun je in een huurhuis goed isoleren:

 • Leidingen van de verwarming isoleren met buis-isolatie
 • Meer rendement uit de verwarming halen door isolatiefolie achter de verwarming te plakken
 • Het weglekken van warmte voorkomen door een gordijn voor de ramen en buitendeuren te hangen
 • Door middel van een vloerkleed meer warmte in de kamer vasthouden en de vloer isoleren
 • Een tochtbeest voor de binnendeuren leggen om te voorkomen dat er koude lucht uit de gang de kamer inkomt
 • Ontlucht de radiatoren regelmatig

Water

Water is niet zo duur als gas en elektriciteit, maar daarom niet minder belangrijk. Alle kleine beetjes helpen om geld te besparen, tenslotte. In een koopwoning kun wijzigingen aanbrengen zoals een regenton aan je dakgoot. Bij een huurwoning is dit vaak lastiger.

 • Vervang de douchekop voor een waterbesparende douchekop en haal hem er weer af als je gaat verhuizen
 • Doe een fles gevuld met water in de stortbak, zodat de stortbak altijd minder water wegspoelt
 • Repareer lekkende kranen en leidingen direct. Het lijkt maar weinig wat er verspilt wordt, maar loopt toch aardig op!

Elektriciteit

Een van de grootste wijzigingen die bezitters van een koopwoning kunnen maken op gebied van energiezuinigheid is het kopen van zonnepanelen. Helaas is dit bij huurwoningen vaak niet toegestaan… Bovendien is de terugverdientijd vrij lang en is het maar de vraag of je er zo lang blijft wonen. Ook op gebied van besparen op elektriciteit kun je kleine wijzigingen doorvoeren:

 • Koop spaarlampen. Dit levert een flinke besparing op.
 • Hou bij het inrichten van de woning rekening met lichte en donkere plekken in huis. Zet de stoel waar je graag in wilt lezen bij voorkeur op een plek waar veel licht is.

Energiezuinig wonen

Zoals je ziet is ook in een huurwoning veel te doen om zo energiezuinig mogelijk te leven. Door kleine investeringen te doen die je makkelijk weer terug kunt draaien zorg je ervoor dat de jaarafrekeningen zo laag mogelijk zijn. Ook deze boeken kunnen je daarmee helpen:

[bol_product_links block_id=”bol_51272cff9de98_selected-products” products=”1001004005982399,1001004006396568″ name=”huur” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Veel succes!

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Zuiniger leven in een huurhuis

 1. Spaarlampen zijn nader onderzocht en blijken risicovol te zijn voor de gezondheid. Ze bevatten kankerverwekkend kwik, wat vrij kan komen bij kapot laten vallen. Bureau-of tafellampen met een spaarlamp erin zitten vaak dicht bij onze hoofden, ook dit kan riskant zijn voor onze gezondheid, om dezelfde reden.
  De voorkeur gaat daarom uit naar het gebruik van LED-lampen. Die zijn ook prijzig, maar gaan daarentegen nog langer mee dan spaarlampen. Bestel je via http://www.ledlampendirect.nl, dan betaal je geen verzendkosten en het assortiment is groot. Ook zijn de lampen goed gerubriceerd, wat het zoeken vergemakkelijkt.

  • Het nadeel van ledlampen is dat niet iedereen er goed bij kan zien.
   Dat zal wellicht in de toekomst verbeteren.
   Bij de eerste spaarlampen (weet je nog die grote geribbelde dingen) zag ik ook erg slecht en de huidige generatie heb ik geen problemen mee.
   Dus ik houd het tovh nog even op gewone spaarlampen.

 2. Een van de simpelste besparingen en kost niets is je hr-ketel goed afstellen vaak staat tapwater/cv veel te hoog lager zetten en je cv afstellen naar radiator verbruik .Ik heb in totaal 1/3 van gasrekening bespaard 🙂

 3. Als je van plan bent om nog een aantal jaren in je huurhuis te blijven wonen, kun Je aan de woningcorporatie vragen of je je huis zelf mag (laten) isoleren, en meestal mag dit.
  Mag het niet, en heb je je heel goed laten informeren over de diverse isolaties, dan loop je weinig risico, omdat het woningverbetering is.
  Vraag eerst advies aan de WOONBOND.
  Je haalt goede isolatie er in een paar jaar dik uit, en hebt ondertussen een comfortabeler huis, terwijl je geen puntenbijtelling krijgt.

 4. Wij hebben ons voorgenomen om vanaf de zomer tot eind dit jaar flink te besparen. Op alles eigenlijk. We huren een goedkoop huis buiten het centrum, isoleren de boel, zeggen abonnementen op en doen onnodige zaken de deur uit. Wish us luck!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge